WordPress 4.5 vooral in teken van tekst- en beeldverwerking

Versie 4.5 verschijnt ergens in april en zal in lijn met zijn voorgangers niet al te wilde noviteiten laten zien, die voor de gewone eindgebruiker direct zichtbaar zijn. Toch zit men niet stil bij WordPress, onder de motorkap gebeurt veel.

Tekstverwerking

De editor kende al een aantal shortcuts om geselecteerde teksten te kunnen formatteren. daar zijn er een aantal aan toegevoegd:

  • *italic* – om de tekst tussen * en * italic te maken
  • **bold** – om de tekst tussen ** en ** bold te maken
  • ‘code’ – om de tekst tussen ‘ en ‘ als code te definiëren

Met ALT+SHIFT (windows) of CTRL+ALT (mac) konden al heel veel shortcuts worden gerealiseerd. MetALT+SHIFT+3 op windows of CTRL+ALT+3 op de mac kon al een geselecteerde tekst worden voorzien van een <h3> (ofwel heading 3).

linkEen andere kleine wijziging is het aanbrengen van linkjes in een tekst. Door CMD+K te kiezen in een woord in de tekst verschijnt direct de mogelijkheid een URL in te voeren. Let wel op dat het vinkje ‘open link in een nieuw tabblad’ via de ‘oude’ gebruikelijke weg moet worden aangepast, indien voor een externe link een nieuw venster gewenst is. Wat ons betreft deze optie beter meteen binnen deze nieuwe functie hebben gepast. We hebben dat verzoek ook ingediend bij de core ontwikkelaaars van WordPress.

Ondanks ontwikkeling in de zogenaamde ‘customizer’ lijkt de lang verwachte front-end editor het ook binnen versie 4.5 nog niet te hebben gehaald

Compressie

Het is en blijft verstandig beelden in de juiste resolutie en format aan te leveren voor verwerking in WordPress. Het komt helaas maar al te vaak voor dat beelden in een veel te hoge resolutie worden ge-upload en dus onnodig veel ruimte vereisen, trager weergegeven worden en in zoekmachine optimalisatie lager worden gewaardeerd. In versie 4.5 wordt de resolutie niet aangepast, maar wel de bestandsgrootte tot maximaal 50% van het origineel, zonder noemenswaardig zichtbaar kwaliteitsverschil.

customizerOp het gebied van responsive ‘gedrag’ biedt de zogenaamde ‘customizer’ een preview mogelijkheid voor laptop, tablet en smartphone. Deze verschijnt helemaal onderin het schermpje (valt dus niet zo heel erg op) van de customizer. Met één klik kan de site worden bekeken in drie resoluties.

Logo

De customizer biedt vanaf versie 4.5 ook de mogelijkheid een ‘algemeen’ logo te uploaden, tenminste als het thema deze voorziening via de customizer ondersteunt. WordPress lijkt de customizer te zien als een belangrijke ontwikkeling om vanaf de voorkant een aantal look&feel aspecten op eenvoudige wijze te kunnen wijzigen. Niet iedereen is erg gecharmeerd van deze mogelijkheden. Het is de vraag in hoeverre thema ontwikkelaars dit principe gaan ondersteunen.

Inloggen

inloggenHet inloggen is vanaf versie 4.5 ook mogelijk met het opgegeven e-mail adres, als aanvulling op de gekozen gebruikersnaam. Tot slot wordt het iets makkelijker gemaakt om reacties te moderen en/of aan te passen. Maar voor al het overige is aan de buitenkant voor de gewone WordPress eindgebruiker niet zo heel veel te zien. Voor thema- en plugin ontwikkelaars die zelf de PHP, CSS en JavaScript code in willen duiken zijn er meer dan voldoende innovaties binnen versie 4.5.