WordPress 3.9 vooral verbeterd in verwerking media componenten

Vandaag verscheen versie 3.9 van WordPress. Het CMS krijgt een steeds strakker uiterlijk, terwijl ook de functionaliteit op deelgebieden wordt verbeterd. 3.9 staat vooral in teken van de media bibliotheek, die samen met de editor aanzienlijk is verbeterd.

• De Nederlandse versie is inmiddels ook al als download beschikbaar
• Geen front-end editor in 3.9, wel als plugin beschikbaar
• 10 en 11 mei WordCamp in Utrecht

Media kunnen nu direct in een bericht op pagina worden gesleept, waarna de media bibliotheek wordt geopend. Eenmaal geplaatste beelden kunnen nu interactief worden verschaald, door de hoekpunten te verslepen. Dat geldt ook voor embedded filmpjes!

Ook is het verwerken van grotere hoeveelheden bij elkaar horende media aanzienlijk verbeterd. Zo kunnen er audio- en video playlists worden gemaakt en kunnen bij elkaar horende beelden in een preview worden bekeken voor de zogenaamde ‘galerij’ functie. Erg fraai!

Natuurlijk zijn er ook weer veel zaken onder de motorkap verbeterd, waaronder de ’teksteditor’ (TinyMCE). Eindelijk kunnen probleemloos Word documenten worden gekopieerd, zonder het risico te lopen een bericht of pagina te krijgen vol met onzichtbare, maar wel voor SEO vervelende codes vanuit Word.

Het makkelijk (ver)plaatsen van widgets in de sidebars is een kwestie van smaak. De oplossing die nu gekozen is, biedt voor elke gebruiker voldoende mogelijkheden om naar eigen inzicht de meeste geschikte user interface te hanteren voor het plaatsen van widgets. Dat geldt ook voor het bewerken van thema’s. WordPress biedt daar een aantal standaard mogelijkheden voor, maar schiet al snel tekort bij uitgebreide themes of frameworks, die dan ‘gewoon’ via de standaard methode kunnen worden aangepast. Dat geldt bijvoorbeeld voor de combinatie Genesis met Dynamik Website Builder. Van die laatste is de user interface te complex om in zijn geheel door WordPress theme settings te kunnen worden overgenomen.

Zoals al eerder aangegeven worden ‘major releases’ bij WordPress aangeduid achter de punt. Dus de stap van 3.8 naar 3.9 is zo een major release. De stap naar 4.0 zal dus niet significant groter zijn.