Meer koloms opmaak met knipoog naar print

Een meerkoloms opmaak waarbij inhoud automatisch van de ene kolom doorloopt in de andere is in print heel gewoon. Op het web zijn de meerkoloms mogelijkheden voor deze ’tijdschriften- of krantenopmaak’ doorgaans beperkt.

We hebben onlangs in samenwerking met het Australische BeaverLodgeHQ een betatest uitgevoerd op de meerkoloms opmaak binnen de pagebuilder BeaverBuilder. Met onderstaande resultaat.

opmaak-kolommen

Vergelijking met print

indesignGebruikers van applicaties als Adobe InDesign, zullen waarschijnlijk hun neus ophalen bij een dergelijke opmaak in kolommen. Het eerst wat meteen opvalt, is de ‘ongelijkheid’ van de platte tekst hoogte over de drie kolommen. Iets wat in print niet zal gebeuren bij een meerkoloms opmaak. Is het erg?

De optelsom van vele user experience aspecten bepalen of een pagina in een website bruikbaar, leesbaar en uiteindelijk effectief is. En dat is natuurlijk meer dan tekst alleen. Maar het juiste gebruik van typografie is wel de basis. De kennis en kunde die we daar vanuit het printsegment kunnen opdoen, is natuurlijk ook goed bruikbaar voor het web.

Fonts

In de loop der jaren is er meer en meer aandacht gekomen voor het lettertype gebruik op websites. Met name de komst van Google Fonts heeft veel invloed gehad, alhoewel lang niet altijd alle opmaak dan ook resulteert in typografische hoogstandjes. Het wordt vaak gewoon niet belangrijk (genoeg) gevonden. Lettertypes worden vaak gekozen rondom ‘leuk’.

BeaverLodgeHQ

kolommenBeaverLodgeHQ is een klein bedrijfje in Australië en maakt uitbreidingen op de pagebuilder van BeaverBuilder, waar we al eerder aandacht aan besteedden. De meerkoloms opmaak is pas recent toegevoegd aan de plugin van BeaverLodgeHQ. In ‘gesprek’ met oprichter/ontwikkelaar Jon Mather namen we de diverse typografische aspecten van deze module door. Jon heeft geen printachtergrond en begreep weliswaar de uitgangspunten voor meerkolomsopmaak in print. Hij verzekerde me echter dat zijn module aan de markt wordt aangeboden zoals deze nu is. Met een lachtende knipoog naar print, maar wel duidelijk makend dat die verfijning het hem niet waard is om nog dieper in de typografsche verfijning te duiken.

Is het erg?

Nogmaals de vraag of het erg is. Wat denk jij? Is deze module goed genoeg voor een meer koloms opmaak voor een webpagina? Laat het ons weten……