Catalogus maken zonder webshop?

Een webshop is in feite een database met records (producten) en velden (producteigenschappen). Webshop gereedschappen zijn ontwikkeld voor universele oplossingen. Een maatwerkoplossing voor een catalogus is één van de specialiteiten die wij in huis hebben.

Records en velden vormen de basis van elke database. En ook in WordPress is de basisstructuur van berichten, pagina’s en media ook al gebaseerd op een database structuur, echter met een beperkt aantal velden, zoals titel, auteur, datum publicatie, samenvatting etc. Bij het bouwen van een catalogus oplossing maken wij gebruik van de basis van WordPress aangevuld met een industrie standaard plugins om de database structuur te kunnen bouwen en te kunnen weergeven op archief pagina’s (totaal overzicht) en detail pagina’s (per product/dienst).

Voorbeeld opbouw van velden voor een sportscholen overzicht

Toekomst van web publishing

De wens voor meer flexibiliteit binnen de opzet van een website bestaat al langer en werd voorheen ingevuld door veelal dedicated oplossingen. Ontwikkelaars bouwden eigen programma’s, welke aan de maatwerk eisen voldeden. De vraag naar meer universele oplossingen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Tools van professionele ontwikkelaars met een forse historie zijn inmiddels beschikbaar. Veel van deze gereedschappen hebben wij in het afgelopen jaar onderzocht en inmiddels hebben we onze keuzes daarin gemaakt om op juiste wijze en met voorspelbare kosten dergelijke oplossingen aan te kunnen bieden.

Een voorbeeld van een nog volledig in ontwikkeling zijnde website: het sportscholen overzicht binnen fitnesskeuze.nl

Integratie met vormgeving

Voorbeeld van een hele eenvoudige veldstructuur voor het weergeven van de golfbaan status

De grootste uitdaging was de integratie van records en velden binnen de vormgeving van de website. Zogenaamde vormgevingstemplates hebben allemaal hun specifieke eigenschappen, zodat een universele oplossing vrijwel onmogelijk is. Met de komst van zogenaamde pagebuilders is veel van de vormgeving verlegd naar een speciale plugin en is het vormgevingstemplate geminimaliseerd. Dat maakt het mogelijk redelijk universele oplossingen te bouwen, waarin records en velden via de pagebuilder makkelijk in het template kunnen worden weergegeven.

Voordeel voor de opdrachtgever

Het belangrijkste voordeel voor de opdrachtgever is dat de bouw van de ‘catalogus’ oplossing aanzienlijk eenvoudiger zal zijn dan voorheen. Dat resulteert in meer voorspelbare kosten en meer doeltreffend onderhoud. Natuurlijk blijft een gedegen voorbereiding noodzakelijk. Database publishing is niet ‘één druk op de knop’, maar na een goed stuk vooronderzoek kan een doeltreffend stuk communicatie worden opgezet om uw doelgroep op juiste wijze te bereiken en bedienen. Op weg naar een het gewenste resultaat.