Sony komt met Portable Reader

ebooksmall.jpgDe Sony Reader ligt vanaf volgende week in de winkel. Het digitale ‘velletje papier in een kastje’ gaat voor 350 dollar over de toonbank. Sony heeft klaarblijkelijk naar Apple gekeken, die succes heeft met de combinatie iPod en iTunes. Sony meldde vorige week al haar Sony Connect book store, een ‘winkel’ met inmiddels al zo een 10.000 titels, nu nog van ‘slechts’ 6 Amerikaanse uitgevers. De ‘boeken’ zullen voor 75% van de prijs voor een papieren boek ter beschikking komen. Niet echt goedkoop als je je bedenkt dat je eerst de initiële aanschaf moet doen van 350 dollar. iTunes doet het op dat punt een stuk beter met de verkoop van CD’s voor 9,99. Want welk verschil zit er tussen een duur gebonden boek van 45 dollar en een paperback van 29 dollar? Wat gaat een digitale uitvoering in zo een geval kosten?

Technisch gezien is het apparaatje leuk, maar niet baanbrekend. Met een resolutie van 170 dpi, is wel een scherp beeld te verkrijgen in 4 grijswaarden op een 6″ scherm. Fullcolor zit er met digitaal papier dus nog steeds niet in. Als input formats worden PDF, TXT, RTF en Word ondersteund. Beelden mogen afkomstig zijn uit JPG, GIF, PNG en BMP.
De batterij houdt het ‘7500 keer een ‘bladzijde’ omdraaien’ vol, de oplaadtijd bedraagt 4 uur via een oplader of 6 uur via een USB aansluiting aan de computer. Tot slot kan de Reader ook MP3’s afspelen en stort zich daarmee dus in het geweld tussen Apple en Microsoft, welke onlangs met de Zune op de markt verscheen.

Het digitale ‘papier’ is afkomstig van E-Ink.

ebook.jpg

Door: Peter Luit