Fusie PCM en NDC voorlopig van de baan

De grootste kranten- en boekenuitgever, die zou onstaan door een fusie tussen PCM en NDC, zal voorlopig het daglicht niet zien. Aandeelhouders van beide concern zien te weinig onderlinge synergie.

NDC is ondermeer uitgever van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. Onder de merknaam VBK is NDC ook een grote boekenuitgever. PCM geeft onder andere de Volkskrant, NRC en Trouw uit en zit met Thieme Meulenhof eveneens in boeken.
De Stichting Democratie en Media, die onlangs weer de touwtjes in handen kreeg bij PCM, na het uittreden van de Engelse aandeelhouder Apax, zag teveel problemen binnen de besturing van één concern. Je Maintiendrai in Leeuwarden zag een zelfde probleem opduiken, volgens de woordvoorder. Jan de Roos, bestuursvoorzitter van NDC/VBK maakt er de volgende zin van: ‘De tijd is er nog niet rijp voor’. Roos beweert eveneens dat NDC/VBK in verschillende opzichten verder is dan PCM, welke door Apax op een aantal terreinen op achterstand is gezet. Die verschillen lijken nu dus een fusie onmogelijk te maken.