Aandeelhouders RSDB blazen Canadese overname af

Met een ongekend grote meerderheid van 84 procent hebben de aandeelhouders van RSDB de geplande overname van de Europese drukkerijen van Quebecor afgestemd.

Op een drukbezochte buitengewone vergadering van aandeelhouders is donderdagmorgen 13 december de overname van de Europese bedrijven van Quebecor door RSDB afgestemd. Aandeelhouders vonden de deal te riskant. ‘RSDB betaalt veel te veel’. En een ander: ‘U koopt een verliesgevende tent.’  Ondanks een vurig pleidooi door topman John Caris (‘consolidatie is de enige weg’) werd na een klungelige stemprocedure de overname afgeblazen. Voorzitter David Montgomery zei na de stemming dat de laatste weken al duidelijk was geworden dat aandeelhouders deze deal kritisch zouden beschouwen. Insiders zeggen dat RSDB de vergadering toch heeft laten doorgaan, omdat RSDB anders 15 miljoen euro boete aan Quebecor zouden moeten betalen.
Direct na de vergadering maakte RSDB bekend dat de winst dit jaar ‘fors’ zal afnemen, vooral door de hoge kosten van externe adviseurs bij het voorbereiden van de overname. Met een omzet van naar schatting 530 miljoen euro komt de winst dan uit op minder dan 4 miljoen euro. Cees Peijster van FNV Kiem liet in een eerste snelle reactie teleurgesteld te zijn over de algehele gang van zaken.

Bron: GW