Hoe kraak ik mijn iPhone?

Bron: Vrij Nederland

Volgens geruchten wordt de iPhone (de mobiele ‘wondertelefoon’ van Apple) dit jaar in Nederland geïntroduceerd. Redacteur Harm Ede Botje kon niet wachten en kocht er een in New York. Hij liet zijn speeltje uiteindelijk kraken bij een Amsterdams telefoonbedrijf. Legaal. ‘Dit is Steve Jobs pesten.’

New York, 15 december. In het drukbezochte café Felix in de hippe wijk Soho legt een man een iPhone op tafel. Zijn vriend kijkt geïnteresseerd naar het hotste hebbedingetje van dit moment. De man veegt met zijn vinger over het scherm van het apparaat en tovert de ene foto na de andere tevoorschijn. Af en toe beweegt hij zijn duim en wijsvinger en zoomt zo in op een detail op een foto. Hij zit breeduit, en zijn vriend is duidelijk onder de indruk. ‘My God, this is like so amazing,’ roept hij een paar keer.

De iPhone verovert New York stormenderhand. Overal waar ik kom, zie ik mensen met deze nieuwe telefoon-met-extra’s lopen. Hij heeft een goed werkende iPod, supersnel draadloos internet via wifi, maar ziet er vooral fantastisch uit. Okay, het toetsenbord is zo pietepeuterig dat je snel naast de juiste toets tikt, maar de echte trekpleister is een geweldig touchscreen dat reageert op duim- en vingerbewegingen, waardoor bijvoorbeeld foto’s kijken een attractie op zich is.

Na dag vier kan ik mezelf dus niet meer bedwingen. Door de stromende regen ga ik met een vriendin naar de Apple-winkel op de kruising van Prince en Greene Street. Zij trekt me uiteindelijk over de streep en ik trakteer mezelf ook op zo’n wonderapparaat. Ik weet dat de iPhone in Amerika alleen werkt met een AT&T-abonnement en ik weet dat er in Nederland nog geen provider is waarbij je hem kan aanschaffen. Maar al snel nadat de iPhone op de markt verscheen, waren er computernerds die er in slaagden het apparaatje te kraken, waardoor ook via andere netwerken kon worden gebeld. Het leek wel of Apple de beveiliging expres krakkemikkig had georganiseerd, zodat er een buzz zou ontstaan in landen waar de iPhone nog geïntroduceerd moest worden. Ook voor mij zit er dus niets anders op dan het ding te kraken, maar dat neem ik op de koop toe. Van vrienden die er al een hebben, begrijp ik dat met een beetje rommelen op het internet de zaak zo is gepiept.

De iPhone is in Amerika een groot succes. Inmiddels zijn er bijna vier miljoen verkocht. Apple kan zich in de handen wrijven. Ze verdienen niet alleen tachtig dollar op elke verkochte iPhone, maar hebben ook een lucratief contract afgesloten met AT&T. Op elk telefoonabonnement van twee jaar krijgt het bedrijf 240 dollar. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een provider geld betaalt aan een telefoonmaker. Maar AT&T heeft dankzij Apple heel wat nieuwe klanten kunnen krijgen en het dataverkeer in steden als New York en San Francisco is verdrievoudigd. In de Verenigde Staten wordt overigens nauwelijks ge-sms’t: dat is een typisch Europees verschijnsel. Dankzij de ­iPhone lijken de Amerikanen nu eindelijk wel te vallen voor sms- en internetdiensten via de telefoon.

Maar er is ook een downside. Ongeveer 1,7 miljoen van de 3,75 miljoen verkochte iPhones
zijn van de radar verdwenen. The Mystery of the Missing iPhones is het fenomeen al gedoopt door het Amerikaanse Business Week. Een deel van de telefoons ligt in magazijnen bij de verkopers, maar daarmee is niet alles verklaard. Volgens onderzoekers van Bernstein Research is een groot aantal telefoons gekraakt om zo via een ander netwerk te kunnen bellen. Insiders denken dat het tussen de achthonderdduizend en een miljoen telefoons zijn. In Nederland gaat het om enkele duizenden. Voor Apple is dit slecht nieuws. Het bedrijf loopt door de ‘verdwenen’ iPhones tussen de 240 en 400 miljoen dollar aan inkomsten mis.

De laatste weken is het aandeel Apple aan de New Yorkse beurs vierendertig procent gedaald. Dat komt door teruglopende verkopen van Apple-producten die het gevolg zijn van de haperende Amerikaanse economie. Maar ook de verdwenen iPhones zijn een factor.
En dus kwam de computergigant in actie. In Denemarken is een winkel die iPhones­ te koop aanbood, aangeschreven, en ook in Nederland heeft Apple onlangs telefoonwinkels opgedragen te stoppen met de verkoop van iPhones (zie kader: ‘Apple’s tegenaanval’).

Punta Arenas, Zuid-Chili, 20 december
Mijn reisgenoot en ik trekken drie weken lang door het meest Europese van alle Latijns-Amerikaanse landen. Gelukkig hebben de hotels in Chili ook gewoon internet. Mijn reisgenoot, die al een iPhone heeft, zoekt op sites naar mogelijkheden om de mijne ook te kraken. Dat blijkt nog niet zo makkelijk, omdat ik net een nieuwe versie heb gekocht waarvoor nog geen oplossing is gevonden. Jammer. Ik stop het hebbeding teleurgesteld weer in mijn tas en concentreer me verder op de Andes, lama’s en empenadas.

Schiphol, 31 december
Met mijn iPhone in mijn rugzak passeer ik zonder problemen de controle. Officieel moet je invoerrechten betalen, maar geen enkele reiziger uit New York hoeft zijn tas te openen. De douaniers zijn niet zo streng vandaag.

Amsterdam, 5 januari
Zelf ben ik te veel digibeet om op het internet te gaan zoeken naar de oplossing voor mijn i­Phone. Aan mijn vrienden laat ik trots zien dat ik het apparaat heb, maar hoon is mijn deel. ‘Wanneer doet dat ding het nou eens een keer,’ zeuren ze.

Dan geef ik hem aan kennissen die dagelijks werken met Apple, en zij slagen er in via het programma Jailbreak de telefoon te kraken. Ik ben als een kind zo blij. Maak tientallen foto’s, zet mijn adressen over en maak mijn vriendenkring en mijn collega’s op de redactie horendol met mijn vraag: ‘Wil je mijn ­iPhone zien?’
Er is alleen één maar: ik kan nog steeds niet bellen. Want op het breken van de simlock is nog steeds niets gevonden. Dus daar zit ik met mijn nieuwe bezit: een iPhone die niet belt…

Amsterdam, 25 januari
De redding lijkt nabij. Ik word gebeld door een vriend van een vriend. Ergens in het Verre Oosten zijn simkaartjes ontwikkeld waarmee de iPhone voor de gek gehouden kan worden. Het apparaat dénkt dat-ie via AT&T belt, maar in werkelijkheid kan je gewoon bellen met je eigen provider. Vol verwachting ga ik naar de winkel Teletools-Teleworld in de Kinkerstraat, waar ze alle merken mobiele telefoons verkopen en een officieel service-centre van Nokia en Sony Ericsson zijn, maar ook de iPhones geschikt maken voor gebruik. Aan het kraken is niets illegaals, iedereen mag software installeren op de telefoon om hem te laten werken.

‘Daar is juridisch niets tegen te doen,’ legt eigenaar Tijs Diederiks uit. De iPhone-dokter behandelde zijn eerste ‘patiënt’ in de tweede week van oktober. Hij noemt het een ‘gadget’, maar somt ook de nadelen op. Internet mag via wifi dan wel heel snel zijn, maar via het telefoonabonnement gaat het in Euro­pa ongelooflijk traag, omdat de iPhone met het hopeloos verouderde Amerikaanse Edge-systeem werkt. Dit is de reden dat veel Euro­peanen wachten op een nieuwe versie waarin het snelle G3-systeem is verwerkt – maar wanneer die komt? Het geheugen van mijn iPhone is 8 gigabite: niet klein, maar ook niet echt groot, dus ik moet niet te veel foto’s downloaden (dat probleem is opgelost met de 16 gigabite versie die vorige week op de markt kwam). De camera, zegt hij, is niet zo goed als die van de nieuwste Nokia. Het grote glazen touchscreen is stevig, maar kan niet tegen losse munten of sleutels – steek hem dus niet in je achterzak. En de iPhone kan niet worden opengeschroefd. Als-ie kapot gaat, is-ie ook echt kapot. Niet laten vallen dus.

Toch blijft de iPhone aantrekkelijk. En wil ik er nu ook eindelijk wel eens mee kunnen bellen. Diederiks gaat daar nu voor zorgen. Uit een zakje haalt hij een doorzichtig stukje plastic ter grootte van een duimnagel. Hij haalt de simkaart uit mijn oude mobiele telefoon en knipt er een hoekje uit. Het lijkt op de ouderwetse do-it-yourself-mentaliteit, die ik nog ken uit het krakersmilieu van de jaren tachtig.

‘Dit is een beetje Apple fucken. Dit is Steve Jobs pesten,’ zegt een klant die toekijkt hoe de telefoon gebruiksklaar wordt gemaakt. Diede­riks plakt de doorzichtige ‘fop-simkaart’ over mijn simkaartje heen en stopt het terug in de iPhone. Even later, o wonder, kan ik bellen! Wil iemand trouwens mijn iPhone zien?

Amsterdam, 12 februari
Tijs Diederiks aan de telefoon. Het knippen en plakken van de simcard hoeft niet meer, zegt hij. Inmiddels hebben hackers op het internet de huidige beveili­ging van de iPhone omzeild. Ook de nieuwe 1.1.3-versie kan nu dus zonder problemen door iedereen gebruikt worden.

Is een iPhone kraken wel verstandig? Het is een vraag die voor de hand ligt bij de voortschrijdende techniek, en bij de prijs: in Nederland kost hij rond de 775 euro, gekraakt en wel, hoewel prijzen variëren. In de VS ongekraakt rond de driehonderd euro, in Nederland laten un­locken kost rond de honderd euro.

Maar nadelen blijken er niet echt. Na de kraak kun je de iPhone­ niet meer upgraden, maar dat is ook niet echt nodig, want de belangrijkste functies (bellen en internetten) doen het gewoon. Zeker is ook dat Apple er niet voor kan zorgen dat hij het niet meer doet. En op het internet zijn allerlei toepassingen te krijgen voor de gekraakte iPhone, dus ik hoef me geen zorgen te maken.
iPhone kopen, Apple fucken: this is like so amazing.

Links om versie 1.1.3 te downloaden: voor Mac en voor pc

Apple’s tegenaanval
Computerbedrijf Apple dreigt verkopers van iPhones in Nederland voor de rechter te slepen als ze niet stoppen met de verkoop van de telefoons.

Teletools is een van de winkels die eind januari een brief ontvingen waarin Apple wees op de mogelijke inbreuk op de ‘intellectuele eigendomsrechten’ van het bedrijf. Eigenaar Tijs Diederiks van Teletools: ‘Onze juristen zijn bezig met de zaak. Zeker is dat het mogelijk blijft elders gekochte iPhones hier te laten repareren of gebruiksklaar te maken. Dat blijven we gewoon doen.’

De woordvoerder van eurocommissaris Neelie Smit Kroes laat weten geen aanleiding te zien om te onderzoeken of Apple en de telefoonproviders zich schuldig maken aan concurrentievervalsing.

3 reacties

  1. p.vankogelenberg op 24 augustus 2008 om 19:25

    Hallo. ik heb een 16 gb iPhone uit amerika,gekraakt en nu een abonnement van KPN. Dom genoeg heb ik een update van ITunes geladen en deze maakte de telefoon onklaar. Mijn poging om het toestel te resetten naar de eerdere versie en ook de iTune versie op mijn Vista te downgraden heeft niets opgeleverd. Kan een telefoondokter dit voor mij doen en wat kost mij dat en hoe kom ik aan een betrouwbaar adres?



  2. levio op 18 september 2008 om 14:26

    okay luister ik zoek en lees alles over iphone,maar kan nog steeds geen links vinden hoe ik b.v cydia op mijn iphone kan zetten ik wil namelijk video opnemen met mijn iphone en videos op mijn iphone zetten maar dat lukt mij niet via itunes ik krijg niets te zien. en ook weer zo iets als ik sms dan zie ik een irritante voorspel waar smsen weer vervelender gaat worden.hoe krijg ik dat weg uit mijn iphone kan iemand mij alsjeblieft duidelijk vertellen hoe en waar ik dit kan doen alvast dankjewel!



  3. ritchie op 9 februari 2011 om 12:08

    heb een 32 gig iphone 4 .ben benieuwd of die te kraken is.is gekocht in nederland.zit t mobile op gr