Krijgt Apple rare trekjes?

applelogo.jpegLang niet altijd geloof ik de doorgaans negatieve berichten over Apple in de traditionele automatiserings vakbladen Computable en de Automatiseringsgids.

Zo ook enige achterdocht bij de berichten afgelopen week in Computable. In een eerste artikel werd de iPhone SDK (Software Development Kit) bekritiseerd. Apple zou Java niet toestaan op de iPhone, waardoor ontwikkelaars beperkt zouden worden tot de ontwikkel gereedschappen van Apple zelf. SUN Microsystems had eerder de toezegging gedaan dat Java op de iPhone zou gaan draaien. Het zou een relatief eenvoudige klus zijn, omdat Java al op Mac OS X draait. De iPhone is ook op dat besturingssysteem gebaseerd.

Kennelijk wil Apple bepaalde ontwikkelingen voorlopig nog tegenhouden. Ook staat het geen VOIP toe, zoals Skype op de iPhone, technisch gesproken zou ook deze toepassing heel eenvoudig te installeren zijn. Apple zegt dat ze er alles aan willen doen de iPhone betrouwbaar en stabiel te willen houden en dat ontwikkelaars dus aan regels worden gebonden om aan die doelen te voldoen.

Het vermoeden is echter meer gericht op het financiële gewin van Apple bij het ‘gewone’ telefoon gebuik. De telecom providers betalen Apple een fee voor elk gebruik van het netwerk. En die inkomsten zijn kennelijk aantrekkelijker dan het open zetten van de iPhone voor derden.

Een stuk verderop in het blad een stuk over Safari. Apple lijkt haar eigen browser Safari te bevoordelen binnen Mac OS X. Of beter gezegd, andere browsers ondervinden vertraging in hun verwerkingssnelheid, doordat in Mac OS X code zou zitten, die dit opzettelijk doet.

Het FireFox ontwikkelteam beweert deze kwade opzet. Door met zowel FireFox versie 2 als versie 3 te testen, werd duidelijk dat er iets aan de hand was. Versie 3 was ineens 5 keer trager, terwijl juist op een aanzienlijke snelheidswinst was gerekend.