Ontwikkelingen digitaal papier verlopen langzaam

Vandaag hield ik voor het CMBO een presentatie over digitaal papier. Na wat research kwam ik tot de conclusie dat de ontwikkelingen geen extreem hoog tempo kennen. De afgelopen anderhalf jaar kenmerken zich vooral door meer aanbod op het gebied van al dan niet gratis content. Het businessmodel van boeken verandert langzzam, advertenties zullen ook in dit segment hun intrede doen bij gratis aanbod. Het aanbod is in onze eigen taal niet groot. Wel doen een aantal internationale aanbieders het goed. Uitgevers kijken nog de kat uit de boom en zijn bang voor hetgeen de muziek industrie is overkomen.

Op het gebied van de technologie wel meer aanbieders. iLiad is echt niet meer het enige apparaat. Het aantal en vooral goedkopere alternatieven neemt sneller toe dan verwacht.

Echter veel duidelijkheid over werkende businessmodellen is er niet. Er is geen sprake voor echte doorbraken op dit gebied. Maar ook de technologie blijft achter. Zo is kleur nog een groot probleem. De marketing van de e-book aanbieders is doorgaans matig. Ze bieden het apparaat aan, maar zijn niet erg pro-actief om content modellen en het apparaat in verpakte aanbiedingen te ontwikkelen. In ons land is het laatste voorbeeld op dat gebied vooral het initiatief van NRC Handelsblad, die in een paar weken tijd 500 iLiads met abonnement verkocht.

1 reactie

  1. Ferdinand Sennema op 14 april 2008 om 12:01

    De ontwikkelingen op het gebied van digitaal papier gaan zeker langzaam. Als het oprolbare papier van Readius inderdaad deze zomer verschijnt, is dat wel weer wat nieuws. Zelf gebruik ik de iLiad en lees daar NRC op. Ik vind het bijzonder handig om een mobiel apparaatje te hebben waarop ik goed kan lezen. Dat zou overigens ook een ultrakleine laptop mogen zijn, het liefst met knop voor zonlicht of achtergrondverlichting. Of die e-bookreaders doorbreken, ik weet het niet. Ik geloof wél erg in kleine apparaatjes waarop je boeken en tijdschriften kunt lezen, maar heb erg behoefte aan kleur, veel beeld, video etc. Zo’n iLiad voelt wat dat betreft erg ouderwets met een langzaam zwartwit scherm.