Digitaal papier: zorgt 2009 voor de doorbraak?

eReaders zijn er inmiddels in vele soorten en maten, deze maand kondigde Amazon de nieuwe Kindle 2 aan, met een hoop innovaties die veel weg hebben van Apple iTunes Store, WiFi en gratis (!) 3G toegang om boeken te kopen en de mogelijkheid van ‘text-to-speech’ om boeken te kunnen laten voorlezen.

gepubliceerd in DZone.

Het nieuwe apparaat gaat in de Verenigde Staten voor 359 dollar over de toonbank en daarmee wordt de noodzakelijke neerwaartse prijsontwikkeling in gang gezet om de afzetmarkt te kunnen vergroten. Een introductiedatum en prijs voor Europa is nog niet bekend gemaakt. Maar de Nederlandse onderneming iRex Technologies zal in de Kindle 2 een geduchte concurrent op zich af zien komen, alhoewel ook omtrent iRex de nodige geruchten de ronde doen rondom een nieuwe eReader, meer bedoeld voor de consumenten. De huidige iRex Reader 1000 is volgens de onderneming vooral gericht op de zakelijke markt. De nog bestaande iLiad staat weliswaar nog als actueel product op de website, maar zal in verkoop aantallen snel dalen, zodat een opvolger het logisch gevolg is.

Amazon verandert net zoals Apple dat heeft gedaan voor de muziek industrie, het business- en distributiemodel van vooral boeken. In de Verenigde Staten heeft Amazon aangetoond net zo makkelijk drie keer zoveel eBooks te verkopen voor een derde van de prijs in vergelijking tot het aantal gedrukte boeken. De uitgevers die hier niet in geloofden hebben inmiddels al het nakijken. Of deze doorbraak voor boeken ook zal gaan gelden voor kranten en tijdschriften is belangrijk voor een verdere marktontwikkeling van eReaders. Voor kranten is vooral de huidige economische crisis een trigger om aan eReaders te gaan denken. Verschillende uitgevers hebben al berekend dat zij vele tientallen procenten op het vaste productiekosten kunnen besparen, wanneer zij print verruilen voor content distributie op eReaders. Uitgevers van tijdschriften wachten liever nog op een full-color versie, vanwege de vergaande wensen op dat gebied van hun adverteerders.

Het aantal mobiele platform is inmiddels opgelopen tot 4, waarmee gebruikers zich dagelijks hun leven kunnen veraangenamen. Het mobieltje is inmiddels uitgegroeid tot een zakcomputer, waar de worsteling tussen toestenbord en beeldschermgrootte de onwikkelaars aanzet tot de meest exotische modellen en uitvoeringen, al dan niet met touchscreen of in de zeer nabije toekomst uitrolbare schermen op basis van eReader technologie. De netbook gaat de strijd met smartphones aan door het beperkte ‘computer gebruik’ op een smartphone te omzeilen door een net iets beter toestenbord en een groter scherm. De netbook is gewoon een kleine computer, die echter weer niet in je binnenzak past, maar niet zo kwetsbaar is als een laptop, door het – doorgaans -ontbreken van een harddisk. Prima voor het even snel kunnen geven van een presentatie, of om even een iets uitgebreidere e-mail te versturen, maar bepaald niet een apparaat om uren op het net te surfen. De laptop blijft natuurlijk de ‘alles-kunner’. Maar is groot, doorgaans toch net iets te zwaar en nog steeds moeizame gebruiksduur van batterijen. Tussen deze drie platformen moet de eReader zijn weg zien te vinden. Natuurlijk is het lezen vanaf digitaal papier een verademing in vergelijking tot beeldschermen. Maar de technologie is relatief jong, full-color staat in de kinderschoenen en video is voorlopig nog een utopie. Met de komst van WiFi, 3G, een on-line winkel en dus ook internet toegang nestelt de eReader van puur ‘leesboek’ zich in een nog onvoorspelbare verhouding in tussen smartphones, netbooks en laptops.

Dat het nog ontbreekt aan één standaard formaat voor de aanlevering van content voor alle eReaders lijkt niemand voorlopig nog echt te storen. De doorbraak hangt in eerste instantie af van de houding van de uitgevers, die met ouderwetse angst hun ‘eigendommen’ willen beschermen. Maar Amazon drukt inmiddels gewoon door en laat zien dat het kan innoveren, net zoals Apple dat heeft gedaan in de muziek industrie. Welkom in de 2.0 wereld met andere spelers en wetten.