Positieve reacties op ‘andere’ JDF benadering

De beide CMBO JDF werkseminars hebben tal van positieve reactie opgeleverd. Vooral de minder technologische benadering werd door de aanwezige deelnemers hoog gewaardeerd.

Voor velen is nu veel duidelijker geworden wat de totale organisatorische impact is van JDF in het bijzonder, maar vooral van automatisering tussen indirecte- en directe processen in de keten van print- en drukprocessen in het algemeen.

Door juist in aanvang niet zozeer over JDF te praten, maar vooral over project management methoden, business cases, functioneel ontwerp en de gevolgen voor organisatie en taken/functies binnen een bedrijf, wordt een helder beeld verschaft over de verwachtingspatronen van JDF. In het buitenland wordt dit met succes toegepast en ‘vergrijpt’ men zich dus niet te snel aan alle fraaie JDF technologie, die lijntjes trekt tussen diverse ‘black-boxes’ in een nog niet goed in kaart gebracht totaal-proces.

In ons land komt JDF juist daardoor minder snel van de grond en/of blijven successen op dit gebied vrijwel onzichtbaar. Tijdens de bijeenkomsten werd ook aangedrongen op het voorkomen van ‘navelstaren’ richting JDF. Er zijn talloze andere vormen van automatisering tussen processen mogelijk, die al dan niet met XML standaarden gerealiseerd kunnen worden.

Juist dat besef zorgt ervoor dat mensen echt aan de slag kunnen en niet hoeven te wachten op die ene JDF ‘van-de-plank-oplossing’, die nergens te koop zal zijn.

womenonly.pngDe tweede bijeenkomst werd overigens in Best gehouden bij ‘nh hoteles’, volgens mij een Spaanse keten van hotels door geheel Europa. Tijdens de pauze kwam ik op het parkeerterrein wel een ’tikkie’ merkwaardig verkeersbord tegen met de tekst ‘Woman only’. Dat betekent dat er op die plaats een auto geparkeerd met worden met één vrouw ‘aan boord’. Vreemd, zou dit nu een Spaans bord zijn of een lokaal Brabants bord?

1 reactie

  1. Richard van Hoorn op 27 april 2008 om 10:08

    Peter, leuk om met jouw en CMBO samen te werken in dit project. Ik denk dat de gevolgen van de invoer van JDF de mediabedrijfstak nog wel even bezig zal houden.