Dagblad De Pers met web-app: juiste benadering?

ipers.pngWat doet een krantenuitgever van een gratis krant met de iPad? Op basis van het vorige artikel zou een native app al gauw 100.000 euro kunnen gaan kosten. Dagblad De Pers koos voor veel goedkopere een web-app.

• de naam iPers zonder streepje in bezit van de NCRV
• PressReader alternatief om De Pers te kunnen lezen
• Eerste versie nog vrij eenvoudig
• Ook in web-apps businessmodel te ontwikkelen?

Onder de naam i-Pers (let dus op het streepje), te bereiken op de iPad via http://www.i-pers.nl, is de gratis web-app te vinden, waar dagelijks de volledige krant gelezen kan worden. De opzet is eenvoudig maar functioneel. Uitgangspunt is de bestaande krant vanuit de printeditie, die in en eigen workflow vanuit PDF wordt overgezet naar een web ‘blader’ app.

artikel_ipers.pngDaarmee vervalt het nadeel van een PDF gebaseerde app, die alle originele content in zichzelf heeft en dus en nogal een flinke download vergt. Verder is alles goed genoeg om de gehele krant op de iPad te kunnen consumeren. Echter niet alleen op de iPad, maar ook op alle komende tablets, want de techniek is gebaseerd op de inmiddels bekende combinatie HTML5, CSS en JavaScript.

In de bladermodus kunnen de koppen van de artikelen goed worden gelezen, maar er moet eerst op een artikel geklikt worden om vervolgens op het artikel in te kunnen zoomen. Op de iPad kan een volledige ‘app look-alike’ worden gerealiseerd door middel van de button ‘Add to Home Screen’. Een in de web-app opgemaakt icoon verschijnt op één van je home screen schermen. Bij het starten in deze zogenaamde web-app mode zijn alle user-interface aspecten van de standaard Safari browser verdwenen en verschijnt de web-app dus full screen, alsof het een gewone app betreft.
In Andorid omgevingen is dat wat minder fraai geregeld. De huidige browsers ondersteunen een volledige web-app mode nog niet en er worden ook geen app iconen toegepast. In feite wordt slechts een bookmark gemaakt in een boomark folder. Maar de verdere consumptie van de inhoud is gelijk.

addtohome_pers.pngEen alternatief om dagblad De Pers te lezen wordt aangeboden door PressReader, een ‘koop-app’ welke sinds vorige week in de AppStore beschikbaar is. De winkel biedt talloze krantentitels wereldwijd, de reguliere titels moeten (na een paar gratis demo’s) betaald worden. Dagblad De Pers is hier natuurlijk gratis te downloaden.

De aanvankelijke eenvoudige mobiele website versies van krantenuitgevers, meestal in mobiele browsers te bereiken via ‘http://m.krantentitel.nl’ maken inmiddels plaats van geavanceerde HTML5 oplossingen. Voor gratis kranten de ideale oplossing om tegen lage kosten een ‘bijna-app’ gevoel te geven. Vraag is wel of de bestaande adverteerders in print gaan meebetalen voor een ’tweede forced impression’ in de web-app. Ik denk het niet……