SpinAwards: Crossmedia is toch moeilijker dan men denkt

adformatie.pngAdformatie deed verslag van de jurering van de categorie ‘crossmedia’. In het inleidende stuk sprak men over het feit dat veel inzendingen niet verder kwamen dan ’twee kanalen’. Of het aantal kanalen staat voor de mate van crossmedia valt sterk te betwijfelen, maar onderstaande specialisten hadden zeker een paar aardige redenen, waarom het kennelijk allemaal nog zo moeizaam verloopt rondom dit fenomeen.

Stephan Fellinger, voorzitter stichting SpinAwards, vergeleek het maken van een crossmediale campagne met top voetbalteams, waarin alle spelers elkaar versterken. Om die analogie dan door te trekken gaf hij aan dat er maar weinig topteams zijn, maar ook weinig toptrainers.

Bram Alkema, Leylines, geeft de ‘schuld’ aan de beperkte horizon van veel aanbieders. Volgens Bram hebben veel bureaus gewoon teveel standaard producten op de plank liggen, waardoor de kennis ontwikkeling van echt middelen-vrij denken nauwelijks op gang komt. Maar ook de opdrachtgevers zijn vaak weinig innovatief in hun denken. Velen willen gewoon kopiëren wat bij een ander al een keer succesvol is geweest.

Bob Verburg, voorzitter Immovator Crossmedia network, heeft een geheel andere kijk op het container begrip crossmedia. Hij kijkt veel meer naar de huidige beperkingen van de breedbaninfrastructuur. Een wel heel technische benadering, crossmediale applicaties de noodzakelijke impuls te kunnen geven.

Lianne van der Kruk van IlseMedia (van de in samenwerking met SRM opgezette opleiding crossmedia) zegt dat de combinatie van mediakanalen een uniform merkgevoel opwekt, zonder dat alle kanalen noodzakelijkerwijs dezelfde content hoeft uit te zenden. Er is lef en leergeld nodig om de effecten van crossmedia in de praktijk meetbaar en rendabel te maken. Experimenteren is voorlopig ’the-way-to-go’.

Dick Buschman van Achtung zegt in Adformatie: ‘Bureaus én adverteerders moeten nog wennen aan ideeën voor campagnes die niet berusten op een enkele, lineaire invulling van de boodschap.’

Steven Kraanen van Kobalt (begint in mei als crossmedia director bij De Telegraaf) zegt dat de inzendingen voora tegenvallen doordat zo weinig bekend is over de effecten van crossmediale campagnes, zowel in uitwerking als in geld.