Amazon’s Kindle naar Europa

Lange tijd heeft de iLiad het in Europa ‘voor het zeggen’ gehad. Als het aan Amazon ligt, komt daar vanaf dit najaar verandering in met de komst van de Kindle. Volgens ingewijden zal de Kindle zijn opwachting doen tijdens de bekende boekensbeurs in Frankfurt.

kindle.jpegDe Kindl is volgens Amazon zelf een groot succes in de Verenigde Staten en willen de e-reader nu ook in Europa gaan verkopen. Een vertegenwoordiger van Amazon in Duitsland wilde de komst van de Kindl nog niet bevestigen. In de VS kost de Kindl $359, zodat dat een flinke concurrentie voor de iLiad zou kunnen betekenen. Volgens marktonderzoeken breekt e-readen door bij een prijs van 100 euro, nog een lange weg te gaan dus.

De Kindl werkt qua wireless datacommunicatie via het GSM netwerk, er is weliswaar geen wifi hotspot nodig, maar daardoor is de overdracht van data in Europa voor de Kindl zo eenvoudig nog niet. In Europa zijn de GSM specificaties namelijk anders dan die in de Verenigde Staten. De Europese variant zou worden voorzien van HSDPA.

Sommige Duitse uitgevers vergelijken de mogelijke komst van de Kindle al met de komst van de iPOD. Wat Apple met de muziek industrie heeft gedaan, zou Amazon wel eens met uitgeverijen kunnen doen. Toch vinden steeds vaker (succesvolle) experimenten plaats, die een plekje vinden in de markt. In ons land is vooral het NRC voorbeeld bekend en de verkoop van de iLiad via boekenhandel Selexyz. Ook Sony timmert flink aan de weg, door de Sony Reader open te stellen voor meer universele dataformats. De boekenmarkt laat voorlopig nog wat minder baanbrekende voorbeelden zien, terwijl juist schoolboeken een enorme potentie zouden hebben, juist in verband met de kosten van de huidige middelbare schoolboeken, die mede door de overheid zullen worden gefinancierd. Maar er is geen enkel zicht op een stimulas vanuit de overheid deze boeken via e-readers aan te bieden. De uitgevers zetten kennelijk nog hun hakken in het zand.

Amazon koppelt zijn Kindle aan de eigen online winkel. Uitgevers kunnen hun boeken aan de winkel toevoegen, maar moeten 65 procent van de opbrengsten afstaan aan Amazon. Tja, en dat is zuur.

2 reacties

  1. peterluit op 13 augustus 2008 om 10:17

    Ik ben benieuwd of de Kindl in de concurrentie met de iLiad, de doorbraak zal gaan betekenen voor e-readers in zowel het kranten segment als in het onderwijsboeken segment.  2. peterluit op 13 augustus 2008 om 10:36

    tweede test