Dag DAG…..

DAG stopt met zijn gratis gedrukte krant. Ons land is kennelijk te klein voor 4 gratis kranten. Anderhalf jaar heeft de krant van PCM en KPN bestaan in een oplage van 380.000 exemplaren.

eindedag.pngDe ‘krant’ blijft wel on-line bestaan, maar of de toekomst daar nu wel zo zeker van is, valt sterk te betwijfelen, met merken zoals nu.nl als nieuwe directe concurrenten.

De Telegraaf had Spits al langer in de markt als sterk merk naast Metro. Pers en DAG waren de twee laatste kranten die de rij sloten. Pers (vanaf januari 2007) maakt ook nog steeds geen winst, maar is in handen van Marcel Boekhoorn, die kennelijk een lange financiële adem heeft.

Spits en Pers startten beiden in 1999 en bereiken ongeveer 45% van hun lezers onder de leeftijd van 35 jaar. Aanvankelijk probeerde PCM een belang te verkrijgen in Metro, maar de gevraagde prijs was te hoog. Ook probeerde PCM plannen te ontwikkelen voor een eigen gratis krant samen met Boekhoorn, maar die mislukten. Rechtzaken over die mislukte samenwerking liggen nog voor.

Het mislukken van DAG heeft ongetwijfeld veel te maken met de slechte advertentiemarkt. In 2006 leek deze markt zich te herstellen, maar halverwege 2007 was die markt domweg te klein om adverteerders massaal over te halen naar de vier gratis kranten in ons land.

Een paar maanden geleden werd nog een poging gedaan met een nieuw ontwerp en met meer inhoud vanuit de Volkskrant redactie de krant te upliften, maar ook dat hielp niet.