Marktaandeel Apple groeit door

Apple gaat niet zozeer voor marktleiderschap, maar hier en daar worden grote successen geboekt. Zo is het marktaandeel van Apple in de Verenigde Staten al opgelopen tot zo een 10%.

applelogo.jpegHele duidelijke oorzaken worden niet genoemd, maar het vermoeden bestaat dat de zeer populaire iPhone ook de verkoop van laptop en desktop computers flink aanslingert.
Niet alleen cijfers van Apple zelf bevestigen die groei, ook onderzoekbureau Gartner komt met min of meer vergelijkbare groeicijfers voor de VS.

Volgens Gartner was 9,5% van de verkochte computers in het derde kwartaal van 2008 een Mac. In hetzelfde kwartaal in 2007 was Apple’s marktaandeel nog 7,7%. De verkoop van Macs lag in de afgelopen drie maanden 29,4% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat zijn opvallend goede cijfers, zeker gezien de terughoudende snelheid waarmee Apple nieuwe apparatuur op de markt zet. Deze week werden nieuwe Mac Book Pro modellen gelanceerd, met een nogal fors prijskaartje. Apple gaat vooral voor een kwalitatieve markt en dat lijkt te lukken, ondanks het feit dat de fabrikant in veel opzichten hogere eindgebruikers prijzen hanteert.

Cijfers over de situatie in Europa zijn (nog) niet bekend.