Pecha Kucha: 20 slides x 20 seconden = 6 minuten en 40 seconden

Het is een tegengesteld fenomeen, de nieuwste presentatie applicaties, zoals PowerPoint en Keynote ‘fully loaded’ met talrijke ‘genotsverhogende animatie features’, tegenover een presentatiemethode bekend als Pecha Kucha.

Ik werd er pas onlangs mee geconfronteerd. Of ik een presentatie wilde houden, gebruik makend van de Pecha Kucha methode. Meteen zoeken op het web en een enorme hoeveelheid informatie kwam op me af. De essentie is echter eenvoudig: 20 slides, automatisch ‘afgedraaid’ in 6 minuten en 40 seconden. Slides met zo min mogelijk tekst. Je eigen verhaal moet het doen, de slides fungeren slechts als visualisatie van je verhaal.

De tegenstelling met de nu bestaande applicaties is treffend. De Pecha Kucha methode laat vrijwel niets heel van deze applicaties. Ik moet het nu dus gaan proberen voor MoMo #10. Een verhaal over eReaders, de basis wordt gevormd door deze presentatie, die ik op de ‘gewone’ manier heb gemaakt. De slides bevatten natuurlijk niet het hele verhaal, ik lees immers nooit slides voor, dat heb ik al vele jaren geleden geleerd.

Maar of Pecha Kucha presentaties, die nu talrijk op het web te vinden zijn, het verhaal wel overbrengen zonder het verhaal te horen, is voor mij nog wel een vraag. Ik geef mensen graag iets mee, dus ook mijn presentaties op Slideshare publiceer ik graag zo volledig mogelijk, zodat lezers er wat aan hebben. De waarheid van Pecha Kucha ligt wat mij betreft in het midden.

2 reacties

  1. ton van der hoeve op 8 maart 2009 om 10:56

    Best wel verfrissend ja….  2. sjoerd van Heijster op 27 juli 2009 om 22:01

    en Peter? Missie geslaagd, pecha kucha al klaar? Lijkt mij een zeer effectieve manier om je boodschap aantrekkelijk en kernachtig te houden. Ben nu wel benieuwd naar je resultaat. 🙂