Muziekmarkt niet in alle opzichten vergelijkbaar met boekenmarkt

Terwijl PCM van zijn boekendivisie af moet – opdracht uit België -, en WPG misschien deze week al op de stoep staat, lijken Amazon en Apple zich vooral druk te maken over de overeenkomsten tussen muziek en boeken in een omgkeerde ketenvolgorde, eerst digitale ditributie, dan consumptie op het door jou gekozen apparaat.

Amazon lijkt te willen doen met boeken wat Apple deed met muziek: de keten omkeren en zelf zorgen voor voldoende content en eReaders. Apple deed dat slim met iTunes en iPods, een niet of nauwelijks te evenaren succes.
Bij Fastcompany wordt er uitgebreid stilgestaan bij dit onderwerp – dank aan @pvantees voor zijn blogpost.

De boekenmarkt is echter minder eenvoudig te definiëren in vergelijking tot de muziekmarkt. Natuurlijk kunnen deeltjes van Apple’s succes gekopieerd worden naar delen van de boekenmarkt. Maar een volledige ommekeer van de keten zoals Apple voor de muziekmarkt heeft betekend, is niet te verwachten in de boekenmarkt. In grote taalgebieden zal de eReader zeker zijn werk gaan doen, ook in grote segmenten, zoals bijvoorbeeld het onderwijs. Muziek laat zich veel makkelijker globaliseren, omdat taal en cultuur van muziekcontent zich makkelijker wereldwijd laten consumeren.

Maar Amazon doet haar werk slim, ze hebben veel content in handen, – waarvan naar eigen zeggen al 35% digitaal wordt verkocht – ze hebben de nodige technische infrastructuur wereldwijd om de distributie goed te kunnen regelen en ze hebben prima eReaders. Alles in huis om grote delen van de boekenmarkt te monopoliseren. De uitgevers hebben het nakijken. Al eerder meldde ik dat de uitgevers boos zijn op – en blij zijn met Amazon. Amazon heeft naar zeggen van de uitgevers oneigenlijk gebruik gemaakt van aangeleverde digitale content. Maar anderzijds zegt Amazon meer omzet te halen uit die digitale content in vergelijking tot hardcopy verkopen. Tja, hoe zal een rechter dit dan gaan beoordelen?

Het blijft allemaal spannend, maar in ons land is de massale opkomst van eReaders voorlopig nog niet een feit, terwijl de overheid zich veel geld kan besparen als zij de uitgevers van schoolboeken verplichten hun content voor scholieren aan te leveren in eReader format. Maar ja, dat schaadt dan wel weer de verkoop van nieuwe schooltassen.