Snow Leopard: doen of niet doen?

Het is maar 29 euro, dus het schijfje – overigens in een steeds matiger verpakking – is al snel besteld. Maar heeft het blijvend upgraden van besturingssystemen en/of applicatiesoftware nog wel zo veel nut?

snowleopard.pngNatuurlijk is er bijna onmogelijk aan te ontsnappen, ergens in de keten doet iemand wel eens een keer een upgrade en verwacht dan dat de rest van de keten dat vroeg of laat ook wel zal doen. En zo gaat het meestal ook wel. In DZone schreef ik enige tijd geleden een column over de mogelijke komst van CS5, of we even adem mochten halen na CS4. Nee, schrik niet, CS5 bevindt zich (nog) niet in de handen van de marketeers, die in opdracht van de aandeelhouders, slimme plannetjes moeten smeden om zoveel gebruikers ervan te overtuigen dat het nu toch echt weer tijd wordt om afscheid te nemen van CS4, CS5 biedt immers minstens 100 noviteiten.

En zo zet Apple ook Snow Leopard in de markt. Alhoewel, links en rechts is er toch een wat meer bescheiden marketing inzet gepleegd. Immers Snow Leopard bevat vooral verbeteringen onder de motorkap. Naar tientallen zichtbare noviteiten zoeken, zal voor een gemiddelde Mac OS X gebruiker nog niet eens meevallen.

Wat valt op? Ten eerste de nieuwe Finder, die is heel wat sneller geworden, dat is te merken en dat is fijn. Dat het gehele OS een stuk minder geheugen opslokt, is echter nauwelijks te merken en is ook niet zo heel erg relevant. Wel fijn is het snelle ‘wakker worden’ uit de Sleep toestand, onderdeel uitmakend van de nieuwe Finder.

Opvallend is de omschakeling naar gamma 2.2 (ipv de eerder in gebruik zijnde 1.8), even opletten dus bij diverse color management omgevingen.

Ja, en dan zijn er links en rechts nog wat applicaties vernieuwd, maar die zijn ook grotendeels onder de motorkap verdwenen, zo is iChat bijvoorbeeld aanzienlijk verbeterd ten aanzien van het aantal UDP en TCP poorten welke nog wel eens voor kopzorgen konden zorgen in grotere omgevingen met Firewalls.

Het wordt na een paar uurtjes wel duidelijk waarom Apple niet een compleet nieuwe naam van een één of ander wilde dier heeft gekozen. De toevoeging ‘Snow’ bij het bestaande ‘Leopard’ (10.5), was kennelijk voldoende. De prijs was dan ook zeer redelijk. Ik zou het doen.

5 reacties

 1. Renespijker op 12 september 2009 om 15:41

  Gebruiksgemak is essentieel, gemakkelijk uploaden (liefst automatisch) van documenten en syncen van documenten tussen je computer en deze reader zijn een must, zodat je altijd up-to-date over je documenten kunt beschikken.

  Wie weet wordt het nog wat, maar we zijn er nog lang niet voordat we de echte printerkiller in handen kunnen krijgen. 2. Renespijker op 12 september 2009 om 15:44

  Er ging blijkbaar iets mis met mijn antwoord tijdens het inloggen via Disqus. Maar hierbij dan mijn 'goede reactie. Bedankt voor je review. Ik twijfelde nog of ik nu al zou overstappen naar Snow leopard omdat ik de voordelen niet zo groot achtte. Maar ik neem nu toch ook maar de stap. 3. gernijkamp op 12 september 2009 om 16:58

  D'r is iets voor te zeggen om iets oudere machines (hoe toepasselijk) te 'bevriezen' en niet verder te upgraden dan Leopard (10.5.x). Het zijn namelijk alleen Mac's met een minimaal een Core 2 Intel processor (dus nog niet de Core Duo exemplaren) die profiteren van de overschakeling naar 64 bits in Snow Leopard (10.6), met name merkbaar in de Finder. Omdat er op OS- en programmaniveau weinig fundamenteels is veranderd is de 'winst' voor alle andere machines dan de Core Duo versies erg beperkt. 4. gernijkamp op 12 september 2009 om 17:00

  Erratum: In de laatste zin bedoelde ik uiteraard Core 2, en juist niet Core Duo. 5. rvanheukelum op 12 september 2009 om 18:56

  De update is een merkbare, alles is veel sneller dan eerst. De update naar 10.6.1 was een belangrijke, want de vastlopers waren niet van de lucht. Freeway loopt als een trein, en het wachten is nu nog op updates van belangrijke of gewenste plugin's (Letterbox voor Mail) en shareware apps. Ik ben niet helemaal blij met Quicktime 8, maar ook dat zal zijn tijd nodig hebben. De rest zet bij de dagelijkse gebruiker hoofdzakelijk in de ervaring … Snow Leopard ervaar ik als snappier dan Leopard. De gehele Finder ervaring is een fijne.