Quark start web-to-print met quarkpromote.com

quarkpromote.pngAlphaGraphics heeft in Nederland nooit echt een baanbrekende positie verworven. In de Verenigde Staten in de keten groot en heeft vorige week samen met Quark een nieuw concept voor web-to-print gelanceerd onder de naam quarkpromote.com.

Het prinipe is eenvoudig. Quarkpromote biedt de mogelijkheid on-line professionele templates te kopen, deze verder te verwerken in een gratis desktop applicatie (alleen onder Windows .NET). Printopdrachten worden vanuit de applicatie gegeven richting Alphagraphics. De klant kan kiezen zelf naar de dichtstbijzijnde AlphaGraphics printer te gaan of via post de opdracht te laten verzenden.

alpha.pngHet verdienmodel is dus ook meteen duidelijk. Quark verdient geld aan templates, Alphagraphics aan het printen en de logistiek. Het weggeven van de applicatie is het ‘gratis’ binnen dit web-to-print initiatief. Hoe innovatief is dit nu? De applicatie – ik heb het niet kunnen bekijken – zal ongetwijfeld geen volledige XPress versie omvatten, maar een low-end template gebaseerde opmaak robot, specfiaal bestemd voor de eindgebruiker zonder grafische kennis. Dus ja, echt web-to-print zou ik het niet willen noemen, maar het begrip is net zoals crossmedia inmiddels zo breed geworden, dat velen het makkelijk niet met mij eens zouden kunnen en ook mogen zijn.