Quark zet ook stapjes in iPad publishing

quarklogo.pngWeet u nog wie Quark is? Dat was jarenlang de naam van de grote leider van het DTP pagina opmaak pakket XPress. Nu is het een nichespeler geworden, na de ‘overval’ van Adobe op die markt met InDesign, deel uitmakend van Creative Suite.

• Quark laat met iPad publishing
• Volgende maand beschikbaar
• Weinig zeggend Persbericht Quark

Het pakket XPress speelt nog n marginale rol bij zowel uitgevers als grafische bedrijven. Inmiddels blijkt versie 8.5 al enige tijd op de markt te zijn. In de inleidende paragraaf wordt de ‘iPad Publishing Service for QuarkXPress’ neergezet als een mogelijkheid om content die oorspronkelijk bedoeld is voor print, te verrijken en als iPad app te produceren. Zoals ook bij andere oplossingen wordt een issue file aangemaakt, welke in een reader kan worden gelezen.

quarkipad.pngQuark hanteert een tarief van 495 dollar per keer dat een app wordt aangemaakt en datzelfde bedrag nog een keer voor elke conversie van print naar iPad. Daarnaast betaalt de klant een licentiebedrag voor elke publicatie die wordt gepubliceerd, beginnend bij 349 dollar, aflopend bij grotere aantallen. Een businessmodel welke bij velen de nodige vragen zal oproepen.

Het is daarnaast de vraag of de inmiddels tot niche-speler verworden ontwikkelaar uit Denver een doorbraak kan forceren richting WoodWing en Adobe. Ik verwacht het niet.