Zoektocht naar fullcolor/motion eReader in volgende fase

Qualcomm heeft naar eigen zeggen de technologie klaar voor full color/motion eReaders waarop zowel stilstaand beeld als video kan worden getoond bij een energieverbruik vergelijkbaar met de huidige eInk schermen.

Het huidige prototype onder de naam Mirasol heeft een schermpje van nog net geen 6″, maar wel met een resolutie van 1024 x 768 pixels, hetgeen bij 7″ zo ongeveer overeekomt met 220 dpi. De meeste huidige eInk schermen hebben een resolutie van rondom de 160 dpi.

iMOD.png

De werking is afgekeken van de wijze waarop vlindervleugels hun kleuren krijgen; minuscule flexibele membranen liggen op een reflecterende ondergrond, en door interferentie van lichtgolven worden de verschillende kleuren samengesteld. De membranen zijn bistabiel, dat wil zeggen dat ze in rust weinig energie gebruiken. (bron/vertaling: ereaders.nl)

Qualcomm noemt haar technologie iMOD (Interferometric MODulation), die net als bij de generatie eInk displays afhankelijk van het omgevingslicht. Dus is ook bij deze technologie geen backlight noodzakelijk zoals bij de bekende LCD-TFT displays.

Qualcomm zal de technologie niet zelf op de markt brengen, maar leveren aan OEM partners die de technologie in hun eigen readers kunnen inbouwen. Het is op dit moment nog niet zeker welke fabrikant de primeur zal hebben. Ook zijn de kosten nog niet bekend.

iMOD2.png

2 reacties

  1. Joshua op 23 november 2009 om 11:48

    Ik ben zeer benieuwd naar de prijs. Aan de instructie te zien wordt je ereader wel zwaar. Wel absoluut een mooie ontwikkeling maar tot die tijd (en dat kan lang duren) gun ik mezelf vrijheid en bedieningsgemak met een BeBook mini. Tot nu toe sneller en goedkoper!  2. Blacky op 7 december 2009 om 23:52

    Ik vind het jammer dat er alleen nog maar zwart wit readers verkrijgbaar zijn. En er is in mijn ogen te veel keus, echt typisch iets voor Nederland, te veel bedrijven die denken hun slach te kunnen slaan uit een nieuwe “rage”, waardoor de markt zeer onduidelijk wordt. Maar naar lang wikken, wegen en zoeken ging mijn gevoelsmatige voorkeur (uiteraard en helaas een zwart wit model) uit naar de zogenaamde Onyx Boox 60: http://www.ebookreaderstore.nl/onyx-boox-60-wifi-ereader.html . Nu is mijn vraag, is dit een goede keuze en heeft iemand er al ervaring mee? In eerste instantie wou ik de Kindle2 kopen, maar ik heb mij laten vertellen dat dit geen goede keuze is wanneer ik voornamelijk Nederlandse boeken lees? Klopt dit? Alvast bedankt voor reacties!