CS5: wilt u weer even updaten…

Ja, u leest het goed, CS5 is in aantocht. Wat gaat u doen? Was u nog niet toe aan CS4, zit u nog op CS3, slaat de paniek toe nu uw klanten straks met bestanden komen die niet meer in oude applicaties verwerkt kunnen worden? Ja, in software 1.0-land laten we elkaar nog steeds gek maken. De ontwikkelaars en hun aandeelhouders hebben inmiddels wel door dat ze geen duizend euro voor een upgrade kunnen vragen; met een paar honderd euro zijn ze tevreden, maar dan wel in een iets hogere frequentie. De inkomsten moeten immers dekkend zijn om alle aandeelhouders, die achteroverleunend thuis zitten, tevreden te stellen. Het is de long-tail van de oude software-industrie.

Verschenen in DZone.

cs5.pngHoe lang tuinen we hier nog in? Vraag een willekeurige CS3-gebruiker wat hij of zij mist of vraag een willekeurige CS4-gebruiker hoe crossmediaal hij of zij nu wel of niet werkt met alle nieuwe aangeboden functionaliteit. De reacties zullen schokkend zijn. Mijn ervaring is dat bedrijven de software min of meer gedwongen kopen, omdat iemand in de keten als eerste ermee begint, de rest moet dan gewoon volgen. Maar de meerwaarde is op voorhand niet duidelijk. Opleiden dan? Nee, als een upgrade driehonderd euro kost, is de opleiding duurder. Dat gaat er bij menig ondernemer niet in. Dus blijven we op oude manieren werken met de nieuwste software.

De software 2.0-wereld doet dat anders, misschien met nog wel meer vernuft dan in de ‘oude’ wereld. Voor een paar tientjes per maand per applicatie kun je software gebruiken via het web. SAAS – Software As A Service – heet dat met een mooi woord. Nooit meer upgraden. Voor die paar tientjes krijg je steeds de nieuwste functionaliteit aangeboden, dat gaat gewoon vanzelf, je hebt immers geen individuele pakketten meer draaien op je eigen computer. Dat is heel mooi. Maar ook hier een addertje onder het gras. Die paar tientjes herhaal je vele malen voor diverse pakketjes, waar je even naar kijkt en enthousiast van wordt. Creditcard getrokken en al heel makkelijk heb je geen zicht meer op de hoeveelheid software die je online betaalt en misschien slechts af en toe gebruikt.

Op het gebied van besturingssystemen is het niet veel anders. Straks komt Mac OS X 10.6 uit. De prijs is al bekend, slechts 29 dollar voor wie nu 10.5 heeft. Dat is een koopje, 10.5 ging nog voor 129 dollar over de toonbank. Apple zal slimme sommetjes gemaakt hebben en weten dat er nog heel veel gebruikers zijn blijven steken op 10.4. Die zullen met de Mac Box Set (10.6 upgrade en alle iLife- en iWork-applicaties) ongetwijfeld wat meer betalen, want voor 29 dollar van 10.4 naar 10.6 gaat ook Apple te ver.

Nee, voorlopig zullen deze mechanismen nog niet doorbroken worden. Voorzichtig kijken grote ontwikkelaars naar SAAS. Adobe en Apple zetten voorzichtige stapjes door te experimenteren met wat SAAS-varianten van hun desktopapplicaties, maar de aandeelhouders houden de vinger aan de pols.

Wat CS5 betreft kan ik u gerust stellen, dat duurt nog wel even. Maar ik ben wel reuze benieuwd wat het verhaal van Adobe zal zijn na CS4. Want daarin werd eigenlijk alles aangeboden op het gebied van ‘crossmediale ketenintegratie en samenwerking’. Wat moet CS5 dan nog meer te bieden hebben? Nou, reken er maar op dat de Adobe-marketeers nu al puzzelen om u met mooie volzinnen te overtuigen van al het fraais dat u volgend jaar weer voor een paar honderd euro kunt aanschaffen. Veel plezier ermee.