Bijenkorf ‘appje’ – of u even 74MB wilt downloaden

Niet voor niets ben ik deze week met de nieuwe poll begonnen over de toekomst van mobiele applicaties. Ik sprak afgelopen week met een grote Amerikaanse uitgever, die zei: ‘Ik hoop dat het allemaal wat spannender wordt dan off-line content apps met vele tientallen MB’s als download’.

Welke weg gaan brandowners en uitgevers bewandelen bij het maken van apps voor smartphones en tablets?

bijenkorf.pngVandaag liep ik tegen een app aan, die een paar dagen geleden in de AppStore zijn debuut vierde. De Bijenkorf app, gemaakt door Marvellous, is een voorbeeld van een off-line content app, dus alles aan ‘boord’ geen connectie meer nodig na het downloaden.

Dat downloaden is dus het grote bezwaar van dit soort apps, zeker als de ‘bladen’ die erin verwerkt zijn meerdere keren per jaar uitkomen. Ik ben zeer benieuwd wat de herhalingsfrequentie is bij mensen die deze app één keer hebben gedownload en over een paar maanden zien dat er een update is – en ja dus weer tientallen MB’s moeten downloaden.

Die 74MB maakt mij dus niet nieuwsgierig, weerhoudt mij dus van downloaden, ondanks het feit dat het mij wel zou interesseren hoe ze het ‘shoppen’ mogelijk hebben gemaakt binnen deze app. Kan iemand mij vertellen of dat een link is naar een externe website, of dat het shoppen daadwerkelijk binnen de app gebeurt? Dat laatste zou dan wel weer knap zijn!

Deze manier van apps ‘ontwikkelen’ is veelal ingegeven door een bestaande printworkflow. Het ontkoppelpunt naar print en mobiel zit dus vooral achterin de keten. Voordeel is dus dat er nauwelijks aanpassingen nodig zijn in de workflow. Het content management systeem aan de voorzijde behoeft immers niet on-line ontsloten te worden. Dat vergt heel wat meer programmeerwerk en is dan vooral en combinatie van een dedicated reader, communicatie met databases en user interface aspecten.

Een voor print geschikte PDF kan in de creatiefase met onder andere Adobe software (InDesign) voorzien worden van interactieve componenten. En zelfs dat is best knap. Een kader voor een stilstaand beeld in print kan in andere media consumptie varianten makkelijk worden voorzien van een slideshow, een filmpje of een link naar een website. Daarmee is deze methode van apps echt wel wat meer dan alleen het on-line verpakken van een PDF in een app, maar het blijft naar mijn mening behoorlijk ergelijk om bij elke verschijning tientallen MB’s te moeten downloaden, want Wifi of niet, een dergelijke download – zeker als je het niet weet – doet vermoeden dat je iPad is vastgelopen…… En ook dat gebeurt dus wel eens…..

Meer over de Bijenkorf app bij:
Dutchcowboys
Algemeen Dagblad
De Bijenkorf
Elle