Kranten iPhone apps: per ‘krant’ 79 cent – wat vinden jullie van de prijs?

nrcapp.pngNRC en de Persgroep zijn in ons land de eerste krantenuitgevers welke gebruik maken van de mogelijkheid binnen een iPhone app content te kopen. Voor 79 cent is de gebruiker van de applicatie in staat elke dag een volledig digitale editie van beide titels te downloaden.

Zijn de kranten klaar voor een nieuw online content business model?

De reacties in de eerste twee weken na lancering in de Apple AppStore zijn overwegend positief, waaruit blijkt dat men dus best bereid is te betalen voor on-line content. Nu zijn iPhone gebruikers niet bepaald een afspiegeling van de gemiddelde Nederlander en wellicht zelfs geen afspiegeling van de gemiddelde NRC of Volkskrant lezer. De content is voor abonnees – na registreren – gratis. De uitgevers moeten het dus hebben van zogenaamde losse verkoop – dus naar alle waarschijnlijkheid een compleet nieuwe doelgroep.

vkiphoneapp.pngDe on-line versie van NRC was al enige tijd beschikbaar via de Stanza eReader software op de iPhone in ePUB of PDF format. De huidige native app is voor wat betreft de user-interface volgens de commentaren wat beter toegerust. Alleen ontbreekt het in de huidige versie nog aan de mogelijkheid de krant van gisteren te kopen. Uit de verschillende reacties blijken lezers die mogelijkheid op prijs te stellen. Elke dag is de krant vanaf 15:00 uur beschikbaar.
Ook de Volkskrant had al een gratis versie, waarin volgens sommige reacties wel al te gemakkelijk vooral ANP berichten worden doorgeplaatst. Het is opvallend dat de lezers zich zo duidelijk uitspreken voor meer verdieping in de content en daar dus voor willen betalen.

Het aantal mogelijkheden voor wat betreft het ‘delen’ van content is bij NRC magertjes (geen e-mail, geen twitter, geen koppelingen richting sociale netwerken etc.). Maar ontwikkelaar Graphicart eService GmbH/Tupil (een zusterbedrijf van het Nederlandse Solidgroup) zegt in samenwerking met de uitgever al te werken aan een volgende versie. Detail: deze ontwikkelaar heeft zowel de NRC app als de Volksrant app ontwikkeld.

Lees ook het artikel van Ferdinand Sennema.

Lees ook het artikel op Marketingfacts.

Wat vinden jullie van de prijs van 79 cent per volledige krant?
Volgens een bericht van InCT waren er op 13 januari al 10.000 losse ePapers gedownload.

2 reacties

  1. Rene Spijker op 11 januari 2010 om 18:46

    Persoonlijk vind ik 79 cent per dag nog best hoog. Per dag lijkt het wel mee te vallen, maar op jaarbasis is het een heel bedrag. Als ik de recensies lees op iTunes lijken toch vooral de reeds bestaande abonnees het te waarderen. Met name omdat het voor hen gratis is.

    Jammer dat ze het niet scherper durven te prijzen. Als je het vergelijkt met de traditionele krant, dan vervallen toch de druk- en distributiekosten.  2. Marco Raaphorst op 15 januari 2010 om 10:02

    nogal duur. bijna net zo duur als een krant fysiek drukken en afleveren.

    kranten online moeten gratis zijn anders overleven ze niet. voorbeelden in Amerika te over.