Vandaag wachten Apple fans in spanning af

groei.jpgGisteren maakt Apple haar indrukwekkende cijfers over het laatste kwartaal bekend. Zowel de iPhone als de Mac doen het goed, de iPod levert in. De nettowinst steeg met maar liefts 50% tot bijna 3,4 miljard dollar. De totale omzet bedroeg 15,68 miljard dollar, 3,8 miljard dollar meer in vergelijking tot hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Steve Jobs kondigde maandag al aan dat Apple dit jaar met een reeks nieuwe producten op de markt zal komen. Kennelijk werkt het bedrijf aan meer risicospreiding. De Mac, iPhone en iPod zijn de kern producten waarvan het bedrijf leeft, maar Apple leeft daarnaast behoorlijk goed van de omzetten uit iTunes voor zowel muziek als iPhone applicaties. Daarnaast is Apple ook eigenaar van het succesvolle FileMaker.

appleresults.png

apple-islate-tablet.jpgDe iPhone verkoop steeg door met name de 3GS met maar liefst 100%, er gingen in totaal 8,7 miljoen iPhones over de toonbank. De Mac ging in al zijn portable en desktop uitvoeringen bijna 3,4 miljoen keer over de toonbank, een toename van 33%. Alleen de iPod leverde in, 8% maar nog altijd goed voor 21 miljoen stuks. Apple laat kwartaal na kwartaal topcijfers zien ondanks de crisis. Ook dit kwartaal overtreft weer alle voorgaande resultaten. En dat zet Apple in een bijzondere positie als niet alleen eigenwijs bedrijf, maar ook nog eens goed winstgevend.

Toch krijgt Apple op het gebied van de iPhone de nodige concurrentie. Er zijn veel fabrikanten die iPhone look-alikes maken, maar vooral besturingssysteem Android doet het goed en is volgens analisten, waaronder IDC en Gartner, het snelst groeiende besturingssysteeem voor smartphones. Volgens beide analisten staat Apple op de vijfde plaats na Android, Symbian, Blackberry en Windows Mobile. Maar of dat voor Steve Jobs een probleem is, wordt betwijfeld, hij heeft altijd gezegd nooit voor dominantie te gaan van de wereldmarkt, met een paar procent marktaandeel zegt hij bakken met geld te kunnen verdienen. Dat blijkt waar te zijn.

Analisten verwachten dat Apple vandaag een combinatie laat zien tussen een iPhone en een tablet PC, zoals we die al eerder van verschillende fabrikanten hebben gezien. Maar Apple zou Apple niet zijn, wanneer zij daar met een geheel eigen kijk een totaal nieuw concept van hebben gemaakt. De afgelopen maanden waren een wereldwijd talloze speculaties over deze aankondiging. Vanavond laat zullen we het weten.