MultiCopy komt in top 10 grafische bedrijven in Nederland

logo_gw.jpgIn de top 3 verandert er niet veel meer. De Roto Smeets Group blijft nummer 1, gevolgd door De Jong en Thieme Grafimedia. MultiCopy komt met een gedeelde plaats met Wilco boekendrukkerij op 10 binnen.

GW’s Erik van Erp brengt jaarlijks de grafische markt in kaart

Er wordt volop gereorganiseerd in de grafische branche. Ook ’s lands grootste drukker doet daar flink aan mee. De Roto Smeets Group gaat vanaf 2010 meer dan 30 miljoen euro per jaar besparen, hetgeen gepaard gaat met 550 arbeidsplaatsen en (gedeeltelijke) sluiting van twee vestigingen. De omzet zal in 2009 waarschijnlijk uitkomen op 430 miljoen euro – een daling van 10% t.o.v. 2008. Het aantal medewerkers zal dit jaar dalen tot 1700 (550 minder dan begin 2009). 2009 zal met fors rode cijfers worden afgesloten. In 2008 werd nog een klein winstje van 1,3 miljoen euro geboekt.

Grafisch tweede is De Jong met 4 drukkerijen, 225 miljoen omzet, 600 medewerkers en volgens de cijfers van Quote bedraagt de winst 10 miljoen euro. De Jong wil zichzelf geen groep noemen, maar is wel trots op het feit dat hij niet reorganiseert en zelfs fors uitbreid, echter niet in personeelscapaciteit, maar vooral in een volledig geautomatiseerde ‘drukwerkfabriek’.

Thieme Grafimedia maakt ook lastige tijden door. Ook hier zullen over 2009 rode cijfers worden geschreven bij een omzet van 195 miljoen, ruim 19 miljoen minder dan in 2008, met 1150 medewerkers – 300 minder dan in het begin van afgelopen jaar. In 2008 werd nog een winstje gemaakt van 1.4 miljoen. Topman van der Kalle zegt dat Thieme vanaf het laatste kwartaal wel weer winstgevend is geworden.

Euradius klom flink in de top 10 door de overname van de failliete Giethoorn Media Groep en het afsplitsen van het Amerikaanse moederbedrijf Sheridan Group. Directeur Ronald Hof zegt nooit meer zaken te willen samenwerken met Amerikanen. 2009 schrijft een omzet van 160 miljoen euro met 800 medewerkers. Winstcijfers zijn (nog) niet bekend.

De nummer 5 uit het lijstje is Wegener Nieuwsdruk. Met 400 medewerkers verdeeld over 3 vestigingen is het bedrijf in 2009 qua aantallen medewerkers gehalveerd. Veel van de reorganisaties heeft te maken met de ‘herverelding’ van titels binnen en buiten het voormalige PCM en de Persgroep. Goed nieuws in 2009 was de drukopdracht voor de gratis krant De Pers. Verdere cijfers zijn nog niet bekend.

De nummers 6 tot en met 10 worden ingenomen door respectievelijk Joh. Enschede, Biegelaar, Thijsen Media Groep, A-D beheer/Deltahage en een gedeelde tiende plaats voor Wilco en franchisebedrijf MultiCopy. Deze laatste is een grote speler geworden met 80 vestigingen, 600 werknemers en een omzet van meer dan 50 miljoen euro. Maar volgens een analyse van het Financieele Dagblad blijft MultiCopy een buitenbeentje, niet passend in het meer traditionele rijtje van deze top 10. Voor 2010 gaat directeur Slot uit van een groei van 5%.

Lees het volledige artikel en de top 10’s in België en Europa in GW van deze week.