Waarom zou Roto Smeets overgenomen worden?

rotosmeets.pngWaarom zou je een drukkerijgroep willen overnemen in tijden waarin schaalgrootte en centrale aansturing nauwelijks in meer rendement resulteren? Hooguit een korte termijn fnancieel belang, de zaak reorganiseren en dan weer doorverkopen.

Werknemers ongewild slachtoffer van speculaties

Riva Investments heeft al 15% belang in Roto Smeets en zegt voor de lange termijn (5-10 jaar) te willen gaan. Er wordt €12,50 per aandeel geboden, terwijl analisten de waarde schatten op €30,00. Dus een leuk spel de komende weken of maanden, waar ook een andere groot aandeelhouder Marsala (22%) gewild of ongewild in zal worden betrokken.
RSDB topman John Caris lijkt nu nog achterover te leunen en wijst alleen op de enorme kosten besparingen (30 miljoen) die Roto Smeets het afgelopen jaar al heeft doorgevoerd en nog midden in diverse reorganisaties zit.

Riva zal waarschijnlijk Roto Smeets van de beurs willen halen om vooral in eigen beheer de zaken op orde te brengen en wellicht later te verkopen aan een (grotere) branchegnoot binnen of misschien zelfs buiten Europa. Eerder werd een poging het toenmalige RSDB van de beurs te halen Hans de Jong fataal – ondanks zijn populariteit op operationeel niveau – (maar kreeg een levenswaardige ontslagvergoeding) en resulteerde in de komst van de huidige CEO John Caris.

Het lijstje aandeelhouders: Marsala B.V. 22,02%, Stichting Administratiekantoor W.A.N. 19,98%, Riva Investments 15,27%, The Nielsen Company 13,48%, Parcom Capital 12,12% en Stichting familiefonds Nexgen 6,69%. Geen makkelijke opgave om met deze groep tot snelle overeenstemming te komen. De 20 BV’s bevatte halverwege 2009 zo een 2000 medewerkers, een prima prooi om nog verder in de kosten te snijden, terwijl de productie capaciteit doorgaans gewoon kan blijven bestaan.

Het is bekend dat hard saneren door afstandelijke investeerders financieel zijn resultaten scoort, maar voor de gewone mensen die dagelijks hun gewone loontje verdienen, zijn het gevoelloze geldmachines. De werknemer staat vrijwel machteloos in dit soort spelletjes. En bij Roto Smeets moet het deze keer zeker gaan lukken, want topman John Caris weet welk lot ook hem boven het hoofd hangt bij een mogelijke mislukking. Of een eventuele ontslagvergoeding voor hem net zo royaal zal zijn als voor Hans de Jong, valt te bezien, maar ook de helft is best nog leuk om van door te leven. Dus of Caris zich echt zorgen gaat maken, is voor mij geen vraag.

Lees ook de optekening door Ed Boogaard