NOS kan geen geld vragen voor mobiele applicaties

De NOS zegt te stoppen met het maken van verschillende dedicated mobiele applicaties. Ze geven als reden op dat te doen omdat het allemaal te duur is. De werkelijkheid is echter gelegen in het feit dat het eventuele geld welke zij zouden kunnen vragen bij de verkoop van apps niet bij de NOS terechtkomt, maar bij de STER.

nos.png

Volgens de NOS is de appstore geen blijvertje en zal de toekomst vooral worden bepaald door webapps, dus aangepaste websites voor mobiel, echter zonder de hogere ontwikkelkosten per app per mobiel apparaat. HTML5 zou daartoe de basis moeten vormen. En natuurlijk kan dat, het ligt volledig aan de gewenste functionaliteit en de wijze waarop al dan niet met externe content management systemen moet worden gecommuniceerd. Zolang alles in eigen handen is, is er veel mogelijk. Maar de vraag is wel of eventuele verdienmodellen voor mobiele content dan wel net zo eenvoudig ten gelde gemaakt kunnen worden als binnen de huidige appstore modellen. PayPal en iDeal zouden hierin nieuwe spelers kunnen worden, tenminste als zij geen belachelijke bedragen vragen voor hun tussenkomst.

De snelheid van de huidige generatie smartphones kent nog geen limiet en ook de snelheid van mobiele netwerken zal nog wel een paar keer verhoogd worden. Die ontwikkelingen maken het mogelijk een app niet lokaal te hoeven draaien, maar via het web.

Maar of met die ontwikkeling het einde van de appstore al in te luiden is, lijkt mij niet erg waarschijnlijk, zeker niet op korte termijn. Anderzijds zijn er inmiddels genoeg gereedschappen, die het mogelijk maken fraaie HTML5 omgevingen te bouwen. Ik berichtte daar afgelopen week al over.

Dat ook anderen apps de rug toekeren, vooral bij Apple, heeft te maken met de lachwekkend strenge eisen die Apple stelt aan de applicatie. Vorige week werd de ‘Ansicht App’ van drukkerij van de Berg uit Maarn afgekeurd omdat er een fysiek product gekoppeld was aan de aankoop van vanuit de app.

Lees ook mening BBC bij nu.nl