Moeten oud PCM bestuurders geld terug betalen?

pcm.jpegWat gebeurt er in werkelijkheid met oud bestuurders bij een uitspraak van de Ondernemingskamer die teruggaat naar de periode 2004-2007? Op verzoek van NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) en vakbond FNV Kiem werd een onderzoek gedaan. Uitspraak: ‘Onverantwoord ondernemerschap’.

• Schuld aan wanbeleid in vergane tijden zal toenmalige bestuurders niet aanzetten tot morele terugbetalings verplichting vertrekbonussen
• Ton aan de Stegge en Philip Alberdink Thijm zullen elkaar vast wel even bellen

Vervolgens werd gesproken over falende strategie en onvoldoende toezicht. Oorzaak van dat alles was gelegen in de komst van de Britse investeerder Apax, die PCM ‘leegzoog’ en het bedrijf met een enorme schuldenlast achterliet.

Het is inmiddels bekend dat de Britten keihard zijn. Ze kijken naar ons, zoals wij beschamend naar de Polen kijken. Ook uitgever Wegener zit met Mecom in een zelfde dwangbuis positie. Maar ook interne kwesties brachten de positie van PCM aan het wankelen. In plaats van ondernemen, werden diverse directieleden ook investeerders in het bedrijf en zorgden vooral voor hun eigen korte termijn gewin in plaats van hpersgroep.gifet op koers houden van het bedrijf. Enkele bestuursleden ontvingen tot bijna 2 miljoen euro per persoon bij hun vertrek.

Juridisch zal de uitspraak waarschijnlijk geen consequenties mer hebben, wellicht dat een morele oproep de heren tot zelfreflectie brengt en ze tot inkeer brengt om wat van hun spraacenten terug te laten betalen. Maar die kans is klein. Het is ook niet te verwachten dat de huidige Belgische eigenaar, De Persgroep, de zaak nog verder wil behandelen. Van Thillo zal met zijn bezuiningsmaatregelen die paar miljoen veel sneller op eigen kracht kunnen terughalen.

Voer de discussie bij het Nederlands Medianetwerk