WordPress 3 – niet alleen eenvoudig meer

downloads.pngDe download teller van WordPress 3 staat nu (vrijdagavond 18 juni 2010 – 20:50) op bijna 300.000 downloads. Indrukwekkend getal, zo niet beter dan de verkoopcijfers van de iPad. En dat binnen slechts één dag. Nee, niet helemaal eerlijk, WP3 is meteen wereldwijd leverbaar en vooral gratis. Dat helpt.

Ik heb zelf al wat maanden ervaring, vanaf de eerste alpha versies, via alle beta’s, alle RC’s (Release Candidates) en dan gisteren de finale 3.0 versie. 300.000 downloaders deden het mij na. Wat gebeurt er met deze downloads? De meeste ‘gewone’ WP gebruikers updaten hun bestaande weblogs en zullen links en rechts een beetje oppervlakkig op zoek gaan naar de verschillen. Zij zullen dan niet erg onder de indruk zijn.

De echte WP liefhebbers – en dat zijn er veel – zullen met 3.0 dieper moeten graven om achter de echt baanbrekende nieuwe mogelijkheden te kunnen komen. 3.0 heeft afgerekend met alles binnen het backend te regelen. Om bijvoorbeeld de zogenaamde ‘multisite‘ omgeving te activeren, moet er wel het één en ander gesleuteld worden in de server. Aanpassen van de .htaccess file en .conf file vereist behoorlijk wat nauwkeurig manouvreren in de webserver, gevolgd door een herstart. Minder prettig voor diegenen die hun WP klanten elders hosten.

Ook de aanmaak van ‘custom menus‘ vergt nogal wat aanpassingen. Ja, je kunt zelf met wat PHP regeltjes aan de slag, maar het is veelal aan de theme ontwikkelaars om de ‘custom menu’s mogelijk te maken binnen hun themes, dus even wachten op deze overigens fraaie uitbreiding binnen WordPress.

Ook de aanmaak van ‘custom post types‘ is ietwat extern geregeld. Ook hier moet je als ‘ontwikkelaar’ of ontwikkelaar de PHP code in om het allemaal voor elkaar te krijgen.

De gewone gebruiker heeft dat allemaal niet zo snel in de gaten. De installatie, de upgrade en het gebruik verlopen vlekkeloss, maar je mist dan wel een aantal zeer balngrijke nieuwe mogelijkheden. Waarom WordPress deze stappen op die manier heeft genomen, zijn niet helemaal duidelijk. Of de ontwikkelaars met 3.0 PHP wat dichterbij de gebruikers wil brengen zou een argument kunnen zijn richting Joomla en Drupal, waar ook wel wat extra kennis nodig is om alles eruit te halen wat erin zit. Jammer? Tja, kwestie van wennen. Eén ding is zeker. Met 3.o is afscheid genomen van ‘slechts een ‘blog’, de eerste flinke stap richting een volwaardig web CMS is met 3.0 zeker gezet.