WordPress 3 vraagt om meer vereenvoudigd beheer in ‘multisites’ omgevingen

wordpress3.jpgNa aardig wat maanden en een aantal WordPress 3 omgevingen verder, mijn optekeningen van hetgeen – wat mij betreft zo snel mogelijk – in versie 3.1 opgeleverd zou moeten worden.

Volwaardig web CMS is met eerste 3.0 versie nog iets teveel gezegd
WordPress 3.1 tegen het einde van dit jaar verwacht

Voor de gemiddelde gebruiker is 3.0 een aardige update ten opzichte van de laatste versie 2.9 geweest. Voor diegenen die gebruik willen maken van de zogenaamde ‘multisite’ mogelijkheid, moet de kracht onder de motorkap eerst worden geconfigureerd. Veelal een eenmalige aangelegenheid, die even wat aandacht vergt, maar vervolgens gewoon werkt.

De ‘multisite’ mogelijkheid maakt het mogelijk meerdere – onafhankelijk van elkaar – functionerende WordPress omgevingen – te bouwen en te gebruiken. Dat kan op twee manieren:

– http://www.naam.nl/website1, http://www.naam.nl/website2, http://www.naam.nl/website3 enz.
– http://website1.naam.nl, http://website2.naam.nl, http://website3.naam.nl

De eerste is verreweg de makkelijkste oplossing en vergt geen DNS instellingen, welke bij de tweede oplossing wel het geval is. Dat vergt dus (eventueel) hulp van de hosting provider.

Als dat allemaal gedaan is, dan kan het bouwen beginnen. Je hebt daarbij met een aantal zaken te maken, die goed voorbereid moeten worden:

– het gebruik van zogenaamde themes, de vormgevings templates
– het gebruik van plug-ins
– het gebruik van menu’s (o.a. op basis van pagina namen, berichten categoriën, tags en custom menu’s)

Themes

Themes vormen de basis van de gehele look&feel van WordPress omgevingen en bieden – gratis of betaald – meer of minder mogelijkheden de vormgeving aan te passen (o.a aantal kolommen, kleuren, header en footer, typografie en menu structuren). In een 3.0 multisite omgevingis het prettig om de look&feel op eenvoudige wijze van de ene site naar de andere site te kunnen overbrengen. Dat is slechts bij een klein aantal themes mogelijk. Het bijgeleverde standaard theme ‘TwentyTen’ biedt die mogelijkheid niet. Een voorbeeld van een theme, welke import/export wel ondersteunt is Atahualpa. Je begint dan dus met de hoofsite helemaal qua look&feel te maken, exporteert de setting en importeert deze vervolgens in de andere site, waarvoor je ook hetzelfde basis theme gebruikt. In een 3.0 multisite omgeving moet je dus per site de vormgeving verzorgen, dan is een theme met import/export van de settings wel zo fijn.

Lees ook ‘Child Theme’

Plug-ins

De ontwikkeling van plug-ins voor versie 3 vraagt ook de nodige extra aandacht. In het menu ‘Plug-ins’ kan je elk plug-in activeren voor het gehele netwerk. Daarmee bedoelt WordPress voor elke site in het netwerk. Als de plug-in ontwikkelaar zijn werk goed gedaan heeft, vergt dat slechts eenmalig instellen van de settings en gelden die settings voor alle sites. Dat is dus lang niet altijd het geval. Controleer goed of de plug-in 3.0 compatible is. Het is mogelijk een single site plug-in per site te configureren, maar dat is behoorlijk wat extra werk.

Menu’s

Tot slot de menu structuren. In 3.0 kunnen meerdere menubalken volledig naar eigen inzicht worden ingedeeld. Voordat 3.0 verscheen, waren menu’s binnen WordPress strikt gebonden aan pagina’s of categoriën. Een link naar bijvoorbeeld een externe URL kon alleen handmatig gemaakt worden door dus een eigen knop te maken, die dus geen deel uit kon maken van de bestaande menu omgevingen. In 3.0 kan dit allemaal wel. Maar de ontwikkelaars hebben niet de mogelijkheid ontwikkeld om de menustructuren te kunnen exporteren. Elke site binnen een multisite omgeving moet dus handmatig voorzien worden van de menstructuren, die je als webbouwer wilt aanbieden.

wordpressmenu.png

3.1

Vooral de import/export mogelijkheden van de theme setting en de menu’s zouden in de eerstvolgende grote update van WordPress zeer wenselijk zijn. Natuurlijk zijn er genoeg situaties te bedenken waarin een zelfde look&feel helemaal niet belangrijk is in een multisite omgeving. Maar mijn ervaringen tot nu vergen een dergelijke opzet wel en dat brengt nogal wat extra – vooral geestdodend – werk met zich mee.

4 reacties

 1. Miriam van der Have op 25 september 2010 om 14:16

  Ik heb zelf al een keer geprobeerd een eenvoudige plug-in voor het exporteren en importeren van de menustructuur te schrijven. Het woord ‘eenvoudig’ bleek het struikelblok.

  Om onverklaarbare redenen hebben de ontwikkelaars van WP3 besloten dat er geen aparte database tabel voor de menu’s mag bestaan. In plaats daarvan worden de diverse onderdelen van een menu verwerkt in vier bestaande tabellen: wp_terms, wp_term_taxonomy, wp_post en wp_post_meta.

  Ik wacht wel even tot iemand daar een goede plug-in voor heeft geschreven…



 2. Miriam van der Have op 25 september 2010 om 14:33

  Nog een aanvulling…

  Een van de redenen waarom ik gestopt ben met mijn poging een export-functie voor WP3 menu’s te schrijven, is het mogelijk ontbreken van pagina’s, posts en categorieën in de ontvangde wp3-installatie. Dat ondervangen was wat mij betreft veel te veel werk.

  Maar voor wie menu’s onderdeel wil maken van een thema is er nog een andere mogelijkheid: maak de menu’s met PHP:

  http://suhanto.net/creating-menu-wordpress-3-programmatically/



 3. Peter Luit op 25 september 2010 om 15:06

  @miriam: dank voor je bijdragen, interessante bevindingen. Ben benieuwd of de ontwikkelaars er iets mee gaan doen……..



 4. Peter Luit op 25 september 2010 om 15:09

  @miriam, in het Theme Atahualpa kan je ook zelf je menu’s maken, ik deed dit onlangs in een site, toen het Theme nog niet WordPress 3 compatible was.