NOS met webapp: live NOS Journaal streeft kranten voorbij

Dat NOS al snel voor haar belangrijkste mobiele toepassingen zou afstappen van native apps, was al bekend. Gisteren lanceerde de NOS de mobiele site (webapp) m.nos.nl. Knap stukje werk, waarbij vooral veel krantenredacties het nakijken hebben. Eigen schuld volgens NOS directeur Jan de Jong.

• Browser noavigatie nog wel te zien in de webapp
• Video ontvangst bij 3G ook goed
• xHTML1 geeft bij W3C check nog wel wat fouten die voor de eindgebruiker echter niet zichtbaar zijn

Het knappe stukje werk is gemaakt onder leiding van Lara Ankersmit, zij werkte voorheen bij De Telegraaf Media Groep en sinds april hoofd Nieuwe Media bij de NOS. Directeur de Jong zegt de ‘beste’ te willen worden in live voorziening van nieuws op mobiel. Een gedurfde uitspraak, die vooral de kranten uitgevers zou moeten raken. Hij begrijpt weinig van de houding van de uitgevers. Het aanbod om videomateriaal van de publieke omroepen te mogen gebruiken op de sites en apps van krantenuitgevers wordt nauwelijks gebruikt. Ook Sanoma met vooral nu.nl zal zich misschien beraden op haar nieuwsdienst met de nieuwe koers van de NOS ten aanzien van mobiele diensten via webapps (voor hen gold het aanbod van de NOS niet).

Dat de NOS geen native apps meer wil maken, was vorig jaar rondom deze tijd al bekend. De kosten liggen relatief hoog voor de verschillende platformen en geld vragen voor de apps zou niet passen in het beleid van de publieke omroepen. Het heeft een jaar geduurd voordat NOS nu met een mobiele site verscheen, gebaseerd op XHTML1, waarin vooral ook veel video content is te consumeren. Toch maakt de NOS vandaag nog ‘reclame’ op de homepage van m.nos.nl voor de bestaande iPhone apps. Wellicht bedoeld voor diegenen die nog een laatste kans krijgen de eerste en dus ook laatste apps van NOS te kunnen downloaden.