IFA in de ban van van nieuwe tablets en eReaders met eLibrary paviljoen

ifa.jpgVlak voor het komende weekeinde opent de Internationale Funkausstellung 2010 haar deuren in Berlijn. Wat vroeger een soort grote Firato was, (wie kent die beurs in de RAI nog?) is inmiddels uitgegroeid tot een internationale vakbeurs op alle mogelijke gebieden van media consumptie.

Dit jaar staan vooral tablets en nieuwe Readers centraal

Het is de 50e keer dat deze beurs plaatsvindt en duurt tot en met 8 september. Dus wie nog een reisje Berlijn wil aanvullen met de nieuwste hi-tech snufjes op media gebied, stapt morgen al in vliegtuig of auto.

IFA heeft de ontwikkelingen haarfijn in de gaten en heeft voor deze gelegenheid een speciale hal ingericht onder de naam IFA eLibrary. Talloze Raeder/tablet ontwikkelaars/fabrikanten zullen daar hun noviteiten toenen. De aandacht gaat vooral uit naar de Samsung Galaxy, een 7″ tablet. Samsung beweerde al enige tijd geleden een ‘veel beter’ apparaat te hebben ontwikkeld in vergelijking tot de iPad. Een behoorlijke uitspraak, dus de nieuwsgierigheid is meteen gewekt.

Makkelijk om de iPad te passeren in specificaties? Ja, dat gaat vrij makkelijk. Flash aan boord, snelle processoren, camera’s, meer geheugen en je kunt er ook nog mee bellen. Allemaal nodig? Dat kunnen we pas over enkele weken beoordelen.
Naast Samsung zijn er talloze andere en vaak ook kleinere ondernemingen die hun geluk op tablets willen beproeven, vaker ingezet in kleinere niches, maar vaak ook zeer innovatief. Veel aandacht in deze voor Archos, die maar liefst 5 modellen wil uitbrengen in verschillende groottes vanaf bijna 3 inch tot 10 inch. Lees bij eReaders.nl een eerste preview.

Toch is het segment van de op eInk/ePaper gebaseerde eReaders bepaald niet verloren te noemen. Of IRX Innovations, de doorstart van IREX Technologies, is op dit moment nog niet bekend. De doorgestarte onderneming heeft alleen domeinnamen geregistreerd, maar de oude website is nog gewoon on-line.

Pocketbook komt naast een LCD tablet ook met vier eInk gebaseerde eReaders, en gokt dus op een hybride markt voor verschillende toepassingen. Ook van Acer wordt veel verwacht. De LumiRead is een instapmodel eReader model van rond de 250 euro en heeft als extra een ISBN nummer scanner, waarmee de gebruiker vanaf papieren boeken een wenselijstje kan samenstellen voor aankopen van digitale versies.

Medion uit Duitsland, voor Nederlandse consumenten veelal bekend van ‘spulletjes’ die te koop zijn bij onder andere Lidl, lanceert een 6″ eReader, die wellicht ook in ons land gewoon in het winkelwagenetje met de wekelijkse boodschappen kan worden aangeschaft.

Op het gebeid van besturingssystemen zullen de speculaties er niet minder om zijn. iOS is exclusief voorbehouden aan Apple, Android is in vele varianten beschikbaar op vele producten. Of Google met Chrome OS, het tweede besturingssysteem van deze ontwikkelaar, iets op tablets gaat doen, is nog niet echt heel duidelijk geworden. Tot slot natuurlijk ontwikkelingen op het gebied van schermtechnologiën. Of het hybride scherm – een combinatie van eInk/ePaper en LCD/(Amo)LED – zal doorzetten, is ook een vraag die nu nog niet beantwoord kan worden. En uiteraard ook veel aandacht voor de zogenaamde ‘stores’. Zal Apple met de iTunes/App Store het uiteindelijke monopolie gaan bezitten of zal een wereldwijde spreiding van talloze on-line stores het digitale boeken/kranten/magazines speelveld gaan bepalen?