Immovator over bewegingen in tablets markt

Monique van Dusseldorp zal het zeker bewust hebben gedaan, een rood papieren ‘schrijfboekje’ kiezen als leidraad voor haar rol als dagvoorzitter. Een iPad kiezen zou te voor de hand hebben gelegen. Dus een knipoog naar de papieren media, maar of iedereen dat in de goed gevulde studio in Hilversum door had, is de vraag.

Als zeer ervaren moderator had ze het geluk dat de lezing van Dutch Media Professionals was uitgevallen, waarin het onderwerp ‘Wat kost een app? Hoe verkoop ik een app?’ helaas uitviel. Precies door dat kwartiertje eindigde het programma exact op tijd voor de borrel. Tessa Holzenbosch – @tessa_Gfk (hoe kan je zo een twitternaam kiezen), gaf een prima overzicht van de meeste actuele tablet ontwikkelingen, zoals we dat van onderzoeksbureaus gewend zijn. Welke OS’en, welke formaten, welke doelgroepen, welke cijfers? Apple blijft volgens Tessa voorlopig nog marktleider, met Android op de ‘hielen’. Het rollenpatroon dat vooral greterige mannen die het ‘hebbedingetje’ willen hebben, werd weer eens bevestigd. Gfk denkt dat eind 2011 1 miljoen tablets in handen zijn van de Nederlandse bevolking, momenteel zijn dat er ca. 500.000.

Rick Le Roy van UnitID zette vervolgens een rij zinvolle tips&tricks op een rij om succesvolle apps te kunnen maken. Hij tekende diverse ‘learning-by-doing’ modellen op van mobiele website via webapps (mobiele websites waarbij de browser niet meer zichtbaar is) – al dan niet via HTML5 tot en met native apps. Vooral ook het – al langer bekende – advies, de tablet niet te zien als een grote smartphone. De tablet vraagt om een andere user interface, omdat vooral ook het gebruik geheel anders is in vergelijking tot de smartphone. Tijdens meerdere lezingen werden deze verschillen duidelijk(er) gemaakt. Belangrijkste advies van Rick was vooral naar games te kijken om te leren van de user interfaces die mensen fijn vinden en daarnaast vooral ook beeld volledig de ruimte te geven en de user interface niet ondergeschikt te maken, maar niet zo dominant aanwezig te laten zijn. Tot slot het advies het content genererende back-end technisch en redactioneel goed op orde te hebben. Volgens hem zit daar een belangrijk concurrerend en onderscheidend vermogen.

De eerste rij pitches waren aardig, maar niet erg verrassend. Mediatest – Sylvia van Ewijk – was de uitzondering. Mediatest ontwikkelde met ‘app optimizer’ de eerste poging om gedragingen van app gebruik in kaart te brengen. Een zinvol hulpmiddel voor app ontwikkelaars. Carsten Klomp  van Relephant presenteerde een ‘cross-platform’ ontwikkel omgeving, waarbij de techniek niet helemaal uit de verf kwam. Doorgaans is al bekend, dat dit soort compromis modellen op alle platformen niet het gewenste user interface resultaat leveren. De getoonde ‘Greenpeace’ app op de iPad was echter verrassend strak gemaakt. Het voorbeeld van M-engaged (@mengaged) – Zakenspiegel – sprak niet echt tot de verbeelding tijdens de reeks pitches, bladen die via de tools van Adobe, Woodwing of Quark worden gemaakt, zijn inmiddels redelijk mainstream.

De ’tablet uitpakparty’ van David Lemereis van Bright heeft wat mij betreft zijn langste tijd wel gehad. Veel drukte, weinig inhoud met wel heel veel gadgets. Dat was echter wel het bewijs dat nog dit jaar de iPad echte concurrentie zal gaan ervaren van vooral Android varianten. De verrassing kwam van BeBook, een tegenhanger van de 7″ Samsung Galexy Tab, maar die voor slechts 279 euro over de toonbank gaat.

De tweede ronde met pitches werd besloten met Rob Jacobs, die Newzquiz presenteerde, een vorm van ‘serious gaming’ rondom nieuws en actualiteit. Een leuk idee, welke zeker opvolging verdient. Blijven volgens dit idee!

In de laatste ronde lezingen een al wat langer bekend voorbeeld van de VPRO ‘Money & Speed‘ een heel speciale iPad app, die je gewoon moet downloaden, zien en gebruiken om de uniciteiten van deze app te ervaren. VPRO staat bekend om haar innovatieve crossmediale benaderingen binnen het publieke bestel. De app bevat naast een complete ‘Tegenlicht’ film over de ‘beurshandel in seconden’ een zicht op alle actuele (15 minuten vertraging) beurskoersen van belangrijke beursen over de gehele wereld. Bekijken die app, vooral om de uitgekiende wijze waarop verschillende contentbronnen zijn gecombineerd.

Her man Kienhuis (@kienhuis) leek de opvolger van Joris van Heukelom en ontvouwde veel van de gegevens van Sanoma rondom hun activiteiten op het gebied van apps. Sanoma is opvallend open over cijfers, zowel in aantallen als in financiële resultaten. Keer op keer ook duidelijkheid over het experimentele karakter van deze onderneming: ‘We leren nog elke dag’, een echo van de woorden van Joris door Herman.

Tot slot een link naar de televisie wereld door Kevin van de Straeten van Yelo, een Belgische onderneming, die met de iPad de link maakt tussen reguliere TV uitzendingen, de electronic program guide (EPG) en de settop box. Helaas zijn de ontwiikelingen van Yelo.be alleen in België te bekijken.

Al met al een zeer geslaagde middag met vooral het beeld dat alles in beweging is en iemand precies wat waar het naartoe gaat. Wat ontbrak was informatie over gecombineerde crossmediale formats met andere media kanalen en vooral de daaraan verbonden businessmodellen. Maar zoals de titel al aangaf, ging het deze middag exclusief over tablets. En dat is deze middag op uitstekende wijze neergezet.

2 reacties

  1. Rob van den Braak op 25 mei 2011 om 11:41

    Peter wat een goede analyse en wat is schrijven toch een kunst. Haal je post dus graag aan op http://www.scoop.it/t/blokboek-e-zine.
    Groeten uit een zonnig Spanje, Rob  2. Sylvia van Ewijk op 25 mei 2011 om 12:42

    Uiteraard blij met dit positieve commentaar en het feit dat het nut van de App Optimizer duidelijk is overgekomen. Bericht wordt opgenomen op http://www.linkedin.com/company/mediatest