WordPress 3 vraagt aanpassingen Themes en Plug-ins

Gisteren kreeg ik de beschikking over de eerste Release Candidate van WordPress versie 3. Dat betekent dat over enkele weken de definitieve versie op de markt zal verschijnen. Een belangrijke functie, zelf menu’s maken, vergt aanpassingen van bestaande Themes.

menu1.png

WordPress groeit en dat vergt links en rechts de nodige aanpassingen. Themes, die zorgen voor de basis vormgeving krijgen een extra functie te verwerken door middel van ‘Custom Menus’. Complex zijn de aanpassingen niet, maar ze vragen van de vele duizenden ontwerpers wel een paar aanpassingen in hun volgende releases.

Ik vroeg enige weken geleden al aan BytesForAll wanneer zij hun Theme Atahualpa zouden aanpassen voor de 3.0 mogelijkheden. Dit gratis theme is zeer uitgebreid en biedt voor vrijwel elke site ruim voldoende mogelijkheden om een geheel eigen look&feel te maken, zonder dat daarvoor uitgebreide HTML, CSS of JavaScript kennis voor nodig is. Ook SEO optimalisatie maakt deel uit van Atahualpa.

Ook is 3.0 verrijkt met meer CMS achtige meta daterings mogelijkheden. Naast de basis ‘post categorie’ en bijbehorende tags, kunnen nu ook contextuele metadata velden worden toegevoegd aan een artikel.

Foutjes zijn er ook nog, het uploaden van een header image in het nieuwe standaard Theme Twenty-Ten, lukt alleen goed, bij een exacte maatvoering. De mogelijkheid om een header beeld te verschalen lukt – nog – niet.

Eind juni wordt dus de definitieve versie verwacht, het zal daarna nog zeker enige weken duren totdat alle theme en plug-in ontwikkelaars hun themes hebben aangepast op de mogelijkheden van 3.0.