De Pers maakt web-app voor tablets

logo_depers.gifDagblad de Pers kijkt op geheel eigen wijze naar de ontwikkeling van apps voor de krantenuitgevers. Daar waar verreweg de meeste kranten kiezen voor een zogenaamde ‘native-app’, kiest De Pers juist voor een meer open benadering door middel van een voor tablets geschikt gemaakt website.

De Pers laat zich niet gek maken door de hype aan native apps

Hoofdredacteur Jan-Jaap Heij noemde onlangs de drie belangrijkste uitgangspunten om juist niet te gaan voor ‘native’:

– De app moest volledig platform onafhankelijk worden om de visie van De Pers ten aanzien van een groot gratis bereik te kunnen realiseren.
– Zowel de app als de content moeten gratis zijn, net zoals in print, dat vereist weinig extra kosten voor de ontwikkeling van de app.
– Distributie moest onafhankelijk van de ‘gesloten’ appstores kunnen worden gerealiseerd.

Deze uitgangspunten heeft De Pers gehanteerd om uiteindelijk te kiezen voor een web-app, dus een app die in feite een website is, maar zich gedraagt alsof het een native app is. Eind november moet de webapp klaar zijn. Over de onderliggende technologie wil hoofdredacteur Jan-Jaap Heij kwijt dat alles op HTML5 is gebaseerd en dat de webapp gewoon binnen de Safari browser (bij de iPad) door het intikken van het webadres op te halen is. Met het bekende ‘+’ teken kan een alias als een app icoon op het bureaublad worden geplaatst. Bij Android is dat iets gecompliceerder, maar in ieder geval kan de webapp ‘gebookmarkt’ worden. De look&feel is verder identiek.

De Pers is in de afgelopen maanden flink uitgelachen met hun web-app benadering, maar volgens mij zitten ze met deze visie juist op een goed spoor. Argumenten als de noodzaak tot off-line kunnen lezen zijn van tijdelijke aard. Het ontbreken van een 3G verbinding is nu nog mogelijk, maar de verwachting is dat ‘always-online’ binnen afzienbare tijd de norm is. WiFi only tablets zullen snel in marktaandeel afnemen.

Dat een web-app nu nog minder kan dan een native app hoeft voor een krantenuitgever geen probleem te zijn. Het gaat immers niet om een kerstboom aan mogelijkheden, het gaat – tenminste als je je consument centraal plaatst – om het verstrekken van relevante content op het juiste moment. Hoofdredacteur Jan-Jaap Heij: ‘Tailor made apps voor de iPad verzorgen slechts een zeer klein deel van de mogelijkheden die consumenten binnenkort zullen hebben met de enorme opkomst van diverse typen tablets’.

De opkomst van HTML5 en daaraan gekoppelde CMS omgevingen zullen in de komende tijd de aandacht voor web-apps alleen maar versterken. Veel van de nu nog unieke eigenschappen binnen native apps zullen zeker met de ervaringen rondom HTML5 op den duur kunnen worden ‘nagemaakt’.

Natuurlijk is de distributie van web-apps lastig. Apple staat nauwelijks meer web-apps toe in de AppStore, ook niet de web-apps die – een beetje kunstmatig – native zijn gemaakt door middel van PhoneGap. De Pers ziet dat allemaal als korte termijn problemen, zodra web-apps echt doorzetten op verschillende typen tablets, dan zal de distributie ook zeker opgelost worden. Nu is het nog het initiatief van de lezer, die een paar handelingen extra moet doen.

De Pers laat de rest van uitgevend Nederland gewoon doorlachen. Volgens Heij zijn de resultaten van de verkoop van native apps en daaraan gekoppelde content voorlopig nog zo teleurstellend, dat men nu al nalaat een Android variant te ontwikkelen.

Ook de NOS heeft al maanden geleden de stelling geponeerd geen native apps meer te ontwikkelen en/of te onderhouden en te zoeken naar oplossingen in het web-app segment. Tegen het einde van november is de web-app van De Pers beschikbaar.

Lees ook artikel bij De Nieuwe Reporter