WP Touch Pro 2.1 maakt webapps voor iPad mogelijk

Bijna en jaar geleden schreef ik een blogpost over WP Touch, toen nog verkerend in de 1.x versie. Inmiddels is versie 2.0 uit en staat met 2.1 een iPad versie in de steigers.

Zie afbeelding voor voorbeeld WordPress website op iPhone door middel van een web-app opzet met WP Touch Pro 2.0

vl_mobiel.pngWP Touch Pro van Bravenewcode is een plug-in voor WordPress gebaseerde blogs. WP Touch voegt een volledig configureerbaar thema toe, geschikt voor smartphones, draaiend onder iOS, BlackBerry en Android.

De plug-in geeft verschillende resultaten op de diverse smartphones, maar zorgt in alle gevallen wel voor een goed leesbare en navigeerbare mobiele site. Onder iOS is één extra ingebouwd, die een ‘bijna-app’ gevoel geeft. Met de ‘+’ in de Safari webbrowser kan de site naar de homepage worden verplaatst met een (eigen) app icoon met eigen naam. De gebruiker krijgt vervolgens de browser look&feel niet meer te zien. De beleving van de ‘bijna-app’ is voor eenvoudige toepassingen, zoals een weblog, meer dan voldoende en maakt het bouwen van een echte native-app dus ook in veel gevallen overbodig. Zelfs een eigen zogenaamd ‘splash screen’ – opstartscherm bij een app – is mogelijk.

wptouch_ipad.pngVersie 2.1 gaat hetzelfde doen, maar dan ook op de iPad (zie afbeelding links, vanaf deze website). Dat vereiste nogal wat extra ingrepen door de geheel andere mogelijkheden op het gebied van de user-interface en dus ook voor wat betreft menu structuren. Versie 2.1 gaat deze maand in beta en wordt eind november als definitieve release verwacht. Kopers van versie 2.0 kunnen gratis upgraden naar 2.1.

WP Touch Pro vereist geen HTML5, JavaScript of CSS kennis, alles wordt ‘onder de motorkap’ geregeld en laat zich derhalve goed integreren in WordPress omgevingen.