Jobs laatste weken opvallend veel in de media

applelogo.jpegDe over het algemeen op de achtergrond optredende Jobs laat zich doorgaans alleen zien bij grotere product aankondigingen. Deze week liet hij zich echter diverse keren uit over diverse ontwikkelingen in de markt.

Apple is nooit zo heel erg open over haar bedrijfsstrategie. Maar misschien passen pogingen tot overnames van diverse bedrijven wel beter bij een wat meer naar buiten tredende CEO.

Afgelopen week kwam het gerucht in de media dat Apple SONY zou willen kopen. Geld is geen probleem, de ‘overname kas’ is gevuld met vele miljarden. Vrijwel gelijktijdig liet Jobs weten de streaming muziekdienst Spotify te willen kopen. Een lastige contractuele constructie ten aanzien van de voorwaarden die met de muziek aanbieders zijn afgesloten, maakt een overname complex.

Verder kwam Apple in het nieuws doordat nieuwe Macs niet meer standaard met de Flash Player worden uitgerust. Jobs vindt Flash een ware ramp: ‘Een CPU cycle vreter, dus een applicatie die elke batterij in n-time leeg trekt’. Hij noemt Flash een waardeloos in elkaar gezet stuk software barstens vol fouten. Gebruikers kunnen zelf wel de Flash software blijven downloaden van de Adobe website.

Jobs liet ook Android niet ongemoeid afgelopen week. Volgens hem is het besturingssysteem te versnipperd, waardoor het voor applicatie ontwikkelaars steeds lastiger zal worden één app te maken, geschikt voor alle toestellen van alle merken en gelijktijdig het maximum aan user-interface aspecten en performance te behalen. Het argument dat Android ‘open’ zou zijn en Apple ‘gesloten’ noemt hij een rookgordijn. Hij praat liever over ‘versnipperd’ versus ‘geïntegreerd’.

Tot slot de ontwikkelingen op de beurs. Jobs heeft geen goed woord over voor analisten die idiote verwachtingen ten aanzien van verkoopcijfers voor nieuwe producten neerzetten, zoals de iPad, die in ogen van een aantal analisten ‘slechter’; verkocht dan verwacht. En kennelijk gelooft de aandelenmarkt deze analisten ook niet. Met slechts een kleine hindernis, lijkt de koers van Apple zich blijvend in winstcijfers te bewegen.