Apple wil geen speculaties over mogelijke opvolging Jobs

jobs_cook.pngWereldwijd maken de media optekeneningen van speculaties rondom de mogelijke opvolging van Steve Jobs. Jobs is 55 en kwakkelt zo nu en dan met zijn gezondheid. Het miljardenbedrijf doet geen mededelingen over mogelijke opvolgers.

• Eerste (gebroken) kwartaal nieuwe boekjaar 71% meer omzet (26,74 miljard dollar) in vergelijking tot jaar geleden
• Nettowinst bedroeg 6 miljard dollar, een stijging van 78 procent
• 4,13 miljoen computers, 23% meer
• 16,24 miljoen iPhones, 86% meer
• 7,33 miljoen iPads

Die zijn er echter wel in voldoende mate en liggen ook in lijn met de visie van Jobs. Phil Schiller is de marketingbaas en kan zijn verhaal ‘on stage’ met verve houden. Ook Jonathan Ive (ontwerper) is geen onbekende in de externe media uitingen van Apple, maar hij beweegt zich volgens analisten op een te klein terrein binnen Apple om leiding te kunnen geven aan het geheel. COO Tim Cook is daarentegen wat minder zichtbaar, maar heeft wel de dagelijkse leiding al een paar keer van Jobs overgenomen.

Apple huivert voor het maken van een formeel opvolgingsbeleid. Zolang Jobs zijn taken nog kan uitvoren, willen de bewindvoerder zowel geen geruchten op gang brengen als geen opvolger aanwijzen. Dit omdat dan de angst bestaat dat nu goede mensen op lagere posities het bedrijf zouden verlaten. Dit ondanks aandringen van de aandeelhouders.

Cook is niet de visionair die Jobs wel is, hij is vooral een operationele man. Maar hij heeft er wel voor gezorgd dat aangekondigde producten steeds vaker op tijd de markt konden bereiken, en dat is minstens zo belangrijk als het neerzetten van visie.

Het bedrijf heeft inmiddels ruim 46.000 werknemers en is (op de beurs) ruim 320 miljard dollar waard en daarmee het duurste technologie bedrijf ter wereld. Het bedrijf draait kwartaal na kwartaal topcijfers, het succes lijkt niet stuk te kunnen. Toch heeft Apple in zijn historie nogal wat hobbels gekend. En ook nu maakt het bedrijf soms keuzes die schadelijk kunnen zijn voor de relatie met de consument. Apple zou te vaak te arrogant zijn en daarmee haar groei positie in gevaar brengen. Het is ook de vraag of Jobs op dit moment alles wel nog naar zijn hand kan zetten. De strengere voorwaarden die vorige week werden gecommuniceerd naar uitgevers, zouden wel eens helemaal niet van Jobs afkomstig kunnen zijn. Als dat werkelijk het geval is, dan zou de CEO, die nog steeds op de loonlijst staat voor 1 dollar, zijn grootste invloed wel eens aan het verliezen kunnen zijn.