Boeken op de iPad publiceren met open HPUB standaard

baker.pngDrie jonge ontwikkelaars uit Italië zijn een opensource project gestart voor het maken en publiceren van eBooks op de iPad. De techniek is gebaseerd op HTML5, maar maakt van de content wel een native app volgens de richtlijnen van Apple.

HPUB standaard als open standaard voor boeken in HTML5 op iPad

Het maken van pagina’s is volgens de ontwikkelaars een kwestie van content in HTML5 te maken met een breedte van 768 pixels. Om de content te testen is dus de Safari browser op de iPad al voldoende, of via de 768px-support (zip file) op elke andere browser op elk willekeurig ander platform.

De boeken worden opgeslagen in het zogenaamde HPUB format, welke nog in ontwikkeling is. Nu moet nog via een omslachtige weg elke pagina als een HTML file in een map worden geplaatst. Maar volgens de ontwikkelaars is dat mechanisme snel geautomatiseerd.
Het Baker Framework werkt met de Apple ontwikkelomgeving voor de iPad – iOS SDK. Daarbinnen wordt XCode gebruikt voor de uiteindelijke productie van de ‘in-app-content’ app. Een aansprekend voorbeeld is te vinden in de Apple iBook Store. De app is ruim 34MB ‘zwaar’

Mede oprichter Davide Casali: ‘HTML5 maakt een makkelijke convergentie mogelijk tussen ‘conventionele’ publicatie- en webprocessen, waarom wordt daar nog zo weinig gebruik van gemaakt?’ Ook verwondert hij zich over de populariteit van het ePUB formaat. Volgens hem is het een ‘crappy desgned environment’.

De technologie is toegankelijk via de zogenaamde WebKit en maakt het natuurlijk mogelijk niet alleen boeken, maar ook magazines te maken via HTML5 opmaak. Ongetwijfeld zal deze vorm van publiceren de concurrentie aangaan met ‘in-app-content’ apps, die op basis van PDF worden gemaakt, zoals uit Adobe of WoodWing workflows.

Alle noodzakelijke bestanden zijn te downloaden vanaf de website van de drie Italiaanse ontwikkelaars. Via Github wordt de opensource community aangemoedigd mee te ontwikkelen.

Kansrijk? Geef je mening.