Tot nu toe verdeelde ervaringen met Magzine.nu en MagWorld

Er verschijnen steeds vaker ‘koop-apps’ die de AppStore van Apple omzeilen. Op krantengbebied kwam deze week PressReader beschikbaar, voor tijdschriften zijn Magzine.nu en MagWorld van AKO twee voorbeelden, met een maandje ervaring.

• Meningen na eerste maand zeer uiteenlopend
• Goed initiatief verdient volgende versie

ako.pngBeide apps zijn relatief eenvoudig qua opzet. Het zijn in hoofdzaak readers, met een koppeling naar een achterliggende website voor het aanmaken van een account en het doen van aankopen.

magzine.pngOm zoiets een echt groot succes te maken, moeten zowel aanbod als prijsstelling in orde zijn. Over het algemeen zijn de gebruikers van beide apps niet erg tevreden over het (nog) magere aanbod. Gecombineerd met een doorgaans hoge prijs voor een doorbladerbare PDF zijn de meningen overwegend negatief.

ako_waardering.pngIn beide gevallen word je vanuit de app als snel ‘omgeleid’ naar de achterliggende website, waar je een account aan moet maken en waar je ook je aankopen doet. Een aardige ‘rerout’ om de AppStore te omzeilen en daarmee te voorkomen dat Apple éénderde van de prijs per download ontvangt. Dat zie je over het algemeen niet echt terug in de verkoopprijs, tenzij je een abonnement neemt.

In Magzine.nu kan je een preview bekijken van een paar pagina’s voordat je de aankoop doet. Bij MagWorld ga je op de iPad via een webapp naar het aanbod.

magzine_score.pngDe waarderingen in de AppStore zijn bijzonder matig, ondanks het over het algemeen wel gewaardeerde principe de Apple AppStore te omzeilen. De AKO app scoort weliswaar wat meer beoordelingen, maar 173 waarderen de app slechts met één ster. Bij Magzine geven 29 van de 37 beoordelaaars de app één ster. Het inloggen, de betaalwijze, de bestandsgrootte en het magere aanbod zijn de meeste gehoorde klachten. Tijd voor een vervolg?