Mijn eerste ervaringen met de iPad

Sander Been van Chevalier Crossmedia nodigde mij vandaag uit om een uurtje met zijn iPad te komen experimenteren. Een uitnodiging die ik van harte aannam en er dus de rit van Velsen naar Hendrik Ido Ambacht voor over had.

Er is al veel geschreven over de iPad en sommigen zullen het zat zijn, wetende dat de introductie in ons land nog wel even op zich zal laten wachten. Ik houd het dus kort en beperk me tot een paar zaken die mij opvielen. De iPad is vooral zwaar, ik was voortdurend op zoek naar de wijze waarop ik het ding moest vasthouden. Natuurlijk mogen we de iPad geen eReader noemen, maar die vergelijking wordt wel gemaakt op het moment dat je dit soort ongemak vergelijkt met de doorgaans veel lichtere eReaders. Het zal wel wennen, maar ik denk dan toch aan een soort ‘standaardjes’, waarmee je de iPad op verschillende manieren makkelijker zou kunnen hanteren.

De look&feel komt natuurlijk overeen met de iPhone, maar de reactiesnelheid op het scherm is enorm, ook roteren heeft ten opzichte van de iPhone een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Over de kwaliteit van het scherm is geen enkele twijfel mogelijk, maar ik blijf erbij dat lezen van boeken uiteindelijk toch middels eInk technologie een stuk prettiger zal zijn. Maar misschien ben ik wel al te oud om die ‘switch’ te maken……

Het scherm glimt vreselijk, waardoor buiten – in de zon – lezen vrijwel onmogelijk is. Een beetje lachwekkend zei ik tegen Sander: ‘De iPad als iMirror functioneert uitstekend’ (zie eerste foto).

Virtueel toetsenbord gaat prima, het is wel fijn om de ‘key-click’ te horen…….

Bestaande iPhone apps draaien natuurlijk prima, zelfs in de volledige schermresolutie zien de apps er zeer redelijk uit, knap stukje extrapolatiewerk om ‘missende’ pixels zodanig te berekenen, dat de scherpte er niet echt onder lijdt.

Kopen? Nee, toch niet, voor een iPhone gebruiker is het allemaal niet zo heel erg spectaculair. Een gamer ben ik niet, want daar zie ik enorme ontwikkelingen. Nee, ik heb al eerder gezegd, ik ga voor versie 2, met alles erin, erop en eraan voor minder geld en dan zeker een stuk lichter.

Maar leuk was het wel, ik was dan weliswaar niet de eerste in ons land – die eer viel wederom te beurt aan Vincent Everts – maar Apple heeft een stukje technologie neergezet, welke het landschap van personal en mobile ingrijpend zal veranderen.