Klein weekje verder met de iPad – mijn eerste ervaringen

Er is a vaak gezegd dat de iPad vooral een grote iPhone is. Natuurlijk weet elke iPad gebruiker dat die vergelijking op geen enkele wijze recht doet aan hetgeen een iPad werkelijk is. Wat mij wel opviel is dat de iPhone na gebruik van de iPad vooral zo klein is.

– Het is voor mij nog maar de vraag of ik wel zoveel ga lezen op de iPad
– Het gebrek aan Flash deert ook mij niet
– O ja, leuk om de iLiad naast de iPad neer te leggen, we zijn 4 jaar verder…..(zoek de verschillen)

Maar ja, met de iPhone moet je uiteindelijk toch ook nog kunnen bellen, alhoewel ik moet toegeven dat dat de minst gebruikte functie is geworden in de afgelopen 2 jaar.
Ik had de iPad al verschillende keren in mijn handen gehad en ontdekte in korte tijd al de enorme verschillen in user-interfaces van apps. Die verschillende benaderingen van app ontwikkelaars zijn mij in de afgelopen week nog duidelijker geworden. Toch zijn de ontwerpregels van Apple zondanig, dat de look&feel van vooral zakelijke apps toch veel gelijkenissen vertonen. Games vormen hierop natuurlijk een uitzondering, de iPad verandert met een game is een volledig ‘eigen’ omgeving van de ontwikkelaar. Dat ook deze groep zoekt naar de juiste combinatie van schermopbouw en bediening, moge duidelijk zijn, het aantal knopjes op de iPad is slechts beperkt tot primaire fincties. Het zou mij niets verbazen dat er een reeks games consoles aangeboden gaan worden, die de interactiviteit en behendigheid een extra dimensie zullen geven.

ipadbar.png

Als je aan de slag gaat met de iPad, als ervaren iPhone gebruiker, doe je waarschijnlijk andere dingen. Ik maakte de vergelijking tussen de door mij in gebruik zijnde apps op de iPhone en hetgeen ik uiteindelijk zou willen hebben op de iPad. Ik begon dus met Twitter en dacht aanvankelijk aan TweetDeck, omdat ik dat een fijne app vind op de desktop/laptop, terwijl ik Twitter for iPhone gebruik(te) op de iPhone. Hoe gek kan het lopen, toen ik na gebruik van TweetDeck op de iPad tot de conclusie kwam dat ik deze Twitter client op de iPad niet prettig vond qua user interface in zowel landscape als portrait mode. Twitter for iPhone is er nog niet voor de iPad, dus kwam ik terug op een eerdere iPhone keuze – Echofon Pro – die ik pakweg een jaar geleden op de iPhone gebruikte. De iPad versie beviel mij prima, maar dat resulteerde dus ook weer in het gebruik van Echofon op de iPhoen en ik overweeg dus hetzelfde te doen op mijn desktop/laptop.

Daaruit blijkt dus dat ik kennelijk zoek naar een combinatie van apps, die ik op mijn verschillende web-enabled devices wil gebruiken. Dat ging op voor meedere apps. Wat ik ook deed, was het downloaden van Keynote en Numbers, apps die flink aan de prijs zijn, maar in staat zijn documenten te sharen via iWork.com. De functie valt echter tegen. Vanaf de iPad kan je slechts een daar aangemaakt document via e-mail sharen in ‘view-only’ mode in een browser. Dat was al zo, op de iPad is in die zin geen extra functionaliteit toegevoegd. Keynote is op zichzelf best aardig. In een één op één gesprek is het geven van een presentatie prima te doen. Ik hoorde dat een speciale VGA kabel het zelfs mogelijk maakt een beamer aan te sluiten op de iPad. Of de iPad dan ook remote (via Bluetooth) te bedienen is, moet ik nog bekijken.

Opvallend was het toevallige feit dat ik de iPad niet meteen wilde proberen als ‘lees apparaat’ voor tijdschriften, kranten of boeken. Pas in een later tijdstip in de afgelopen week wat rondgekeken in de iBooks Store en wat kranten- en tijdschrfitenapps gedownload. Nee, niet meteen de portemonnee getrokken voor talloze on-line magazines, die steeds zo een 3-5 euro vragen voor een bewegende voorpagina, (veel te) drukke advertenties en talloze filmpjes. Wel de NU app gedownload – gratis – en dat was een prettige beleving. Nagedacht over de user-interface, dat was één van mijn eerste conclusies in het gebruik van de NU app. Of het in die vorm ideaal is, kan ik nu nog niet beoordelen, maar de overzichtelijkheid, overigens ook in de iPhone app, maakt deze app voor mij een dagelijks stukje ‘up-to-date’ gereedschap.

Ja, en dan blader je natuurlijk door de AppStore, waar je voor de iPad naast de bekende 79 cent ook heel wat andere prijzen voorbij ziet komen. En ook ik kon het niet laten links en rechts wat te downloaden. Soms heel nuttig, zoals MindMeister (mindmapping), soms gewoon handig, zoals Adobe Ideas. Maar ook minder noodzakelijke, maar wel leuke apps, zoals PlaneFinder HD (ik woon nu eenmaal dichtbij Schiphol) en Whistle, waarmee ik een gratis telefoonnummer verkreeg in de Verenigde Staten en vervolgens daar geheel gratis mee kan bellen in de hele VS en Canada. Nuttig? Op de iPad niet echt, dus dan ook meteen maar de iPhone versie gedownload. Hoe gek kan het lopen?

Oude iPhone apps die nog geen ’tegenvariant’ kennen op de iPad zijn er genoeg, waaronder Skype. Werkt prima,doet echter op de iPad gewoon wat saai aan, net zoals Twitter for iPhone. Ook in de 2x zoom weergave zijn die apps best te gebruiken, maar je ervaart de user-interface verrijkingen natuurlijk vooral met apps die speciaal voor de iPad worden ontwikkeld.

Al met al is een klein weekje voorbij en begin nog maar net het gevoel van de iPad te ervaren tussen mij iPhone en mijn MacBook Pro in. Deze laatste verkeert al een paar weken in een vrij onduidelijke reparatie status, zodat ik wat dat betreft wel erg blij was met mijn iPad omdat ik me daarmee in huis makkelijk kan bewegen en dus de iPad af en toe zag als vervanging van mijn laptop. Met de app Desktop Connect kan ik remote wel heel makkelijk andere werkplekken bedienen, dus kan ik mijn netwerkbeheer ook makkelijk doen met een iPad, dus geen laptop meer voor nodig.

Ik ben benieuwd hoe die verhoudingen komende week zullen zijn, wanneer ik mijn MacBook Pro weer in handen krijg. Ik laat het hier weten, maar tot nu toe is voor mij de iPad wel een totaal nieuwe beleving, die een extra dimensie toevoegt tussen iPhone en computer. Waar die dimensie uiteindelijk terecht komt, weet ik niet. Een weekje is nog te kort om daar een sluitend oordeel over te geven. Blijf de AppStore volgen, is mijn advies, er is al heel veel moois gemaakt.

1 reactie

 1. Martijn den Ouden op 2 augustus 2010 om 11:33

  Beste Peter,

  Echofon Pro is inderdaad een prachtige app, heeft na jouw tweet bij mij Twitterific gelijk vervangen.

  Probeer als alternatief voor de iWork-apps eens Quickoffice Connect Suite: http://www.quickoffice.com/quickoffice_connect_suite_ipad/
  Vind ‘m persoonlijk beter, hij is goedkoper en je kunt in meer formaten opslaan.

  Voor de iPad-belevenis op magazinegebied zou je Wired eens kunnen proberen, kost je drie euro maar is volgens mij het beste voorbeeld van hoe het kan.

  Groet,
  Martijn den Ouden