Volop geruchten rondom volgende iPad versie

Aanvankelijk beweerde ik dat ik het zou volhouden om niet de eerste iPad te kopen, wetende dat de volgende al die doorzichtige ‘gebreken’ niet meer zou hebben. Ik besloot toch tot aankoop over te gaan, heb veel geleerd, maar kijk met spanning uit naar versie 2.

• Analisten verwachten nieuwe iPad einde eerste kwartaal van 2011
FaceTime op nieuwe iPad voor de hand liggende applicatie

Nee, ik verwacht niet dat versie 2 native Flash zal aankunnen, het is bijzonder stil rondom de ‘ruzie’ tussen Apple en Adobe. HTML5 lijkt inmiddels links en rechts omarmt te worden en ook apps voor de iPad passen deze techniek steeds vaker toe. Wat dan wel?

Voor de hand liggend is het Retina Display, zoals ook al wordt toegepast in de iPhone. Over de resolutie en de schermverhouding wordt nog volop gespeculeerd. Gaat de iPad naar 16:9 of blijft het 4:3? Krijgt het scherm een FullHD resolutie, dan is 16:9 een noodzaak. Ook de grootte is nog niet bekend, er zijn diverse speculaties dat Apple kiest voor een kleiner scherm. Maar er zijn ook verhalen dat Apple juist zoekt naar unieke niches in de markt, dus een grotere iPad naast juist een kleinere is ook heel goed mogelijk.

camera_ipad.pngOok wordt verwacht dat de iPad camera’s gaat krijgen aan voor- en achterzijde, zodat Skype als iPad app toegevoegde waarde gaat krijgen. Skype heeft tot nu toe afgezien van het maken van een iPad app. De gyroscope, ook al in de iPhone, zal naar alle waarschijnlijkheid ook een plekje krijgen in de 2e editie van de iPad.

Een totaal andere speculatie gaat over het samensmelten van bepaalde modellen uit de MacBook serie met de iPad. Verschillende aangevraagde en ook toegewezen patenten wijzen in de richting van die beweging. De combinatie is ook voor de hand liggend, vooral de MacBook Air, zou die positie kunnen gaan bekleden, door het beeldscherm en het toetsenbord achter elkaar te kunnen ‘draaien’, waardoor de functie van tablet en laptop kunnen worden gecombineerd. Met gewone laptops is in het verleden wel eens meer geëxperimenteerd met de werking van het scharnier tussen toetsenbord en beeldscherm, maar geen enkel initiatief werd succesvol, doordat geen nieuwe toegevoegde waarde aan het scherm werd toegekend. De iPad functionaliteit kan dat met de multitouch technologie veranderen.

Lees meer over de mogelijke resoluties van de nieuwe iPad.