Bij Amazon verhoogde inzet op nieuwe Kindle – kleur is volgende logische stap

amazon.pngHet geloof in eReaders of tablets lijkt in ieder geval bij de ontwikkelaars de versnelling een tandje hoger te zetten. Amazon zet alles op alles om te voorkomen dat Apple met de iPad het succes gaat scoren wat Amazon naar eigen zeggen nu bezit. Amazon goes color.

Speelveld eReaders wordt door ontwikkelaars spannender gemaakt dan het gebruik door consumenten

Gekscherend worden de huidige generaties zwart/wit schermpjes ineens gezien als een ‘uitvindinkje’ uit de vorige eeuw. Gemakshalve wordt vergeten dat het leescomfort van deze eerste generatie voor lange stukken tekst voorlopig nog ver uitsteekt boven de huidige generatie full color schermen gabaseerd op LCD/LED technologie. Maar dat kan snel veranderen.

Amazon’s Kindle heeft een fysiek toetsenbord, hetgeen zeer comfortabel kan zijn – ik ken vele mensen die geen iPhone willen doordat er geen fysiek toetsenbord is – maar de visie van Amazon neigt nu toch meer naar ‘andere’ oplossingen.

Het belangrijkste punt is en blijft de beeldschermtechnologie, hetgeen al zo vaak vermeld is in de vele artikelen die over de iPad zijn verschenen. Weinigen hebben het apparaat in handen gehad, dus een goed oordeel is niet te geven. Maar Amazon wil nagaan in hoeverre ook zij een full-color scherm kunnen gaan bieden. In tegenstelling tot Apple heeft Amazon met de Kindle al behoorlijk wat ervarings cijfers ten aanzien van de levensduur van de batterij bij de energiezuinige eInk technologie. Of Apple die beloofde 10 uur werkelijk gaat en vooral blijft waarmaken is voorlopig nog de vraag. Als Amazon beter dan Apple om zich heen kijkt naar hybride technieken (bijvoorbeeld PixelQI), dan zou de volgende generatie Kindle’s wel eens een voorsprong kunnen nemen op de huidige iPad generatie. Amazon gaat Apple al op voorhand beconcurreren door dit soort aankondigingen, waarschijnlijk om de stemming rondom een eventueel (te) groot succes al meteen te kunnen beïnvloeden.

touchco.JPGlab126.pngAmazon heeft volgens diverse geruchten vorige week het bedrijf(je) Touchco overgenomen, gespecialiseerd in touchscren technologie. De website zegt echter: ‘Thank you for your interest in Touchco. As of January 2010, the company is no longer doing business’. Het is niet duidelijk of hier dus echt sprake is van een overname. Als de geruchten waar zijn, zal Touchco worden ongebracht bij Amazon’s dochter Lab126 in Cupertino, waar alle Kindle ontwikkel activiteiten plaatsvinden. De New York Times liet gisteren weten dat het bedrijf 50 nieuwe banen heeft uitgezet, waaronder een Hardware Display engineer met kennis en kunde van LCD/LED technologie.

De meeste eReaders zijn ontwikkeld rondom uitgeklede Linux varianten en zijn zodanig ontwikkeld dat ze vooral statische zwart/wit informatie kunnen laten zien. Dus er ontbreken routine voor bijvoorbeeld full-color video en andere vormen van multimedia content. In die zin zal ook een nieuwe Kindle meer ontwikkeling vergen dan alleen een nieuw scherm. Amazon lanceerde onlangs een SDK voor ontwikkelaars, maar van een AppStore is nog geen sprake. Apple heeft wat dat betreft al een behoorlijk voorsprong met de iPhone AppStore, alle daar aanwezige applicaties kunnen op de iPad draaien, alhoewel ik verwacht dat de ontwikkelaars met nieuwe versies zullen verschijnen, waar dan ook meer functionaliteit wordt geboden voor de prijs van $9,99.