DZone voor iPad: als eerste in ons land geproduceerd met Adobe Publishing Suite

dzone.jpeg Hoofdredacteur Hans Frederiks had het mij al een beetje ingefluisterd: ‘DZone zou de stap richting iPad zetten met de Adobe Publishing Suite’. Voor hem geen rare keuze, gezien zijn jaren lange relatie met Adobe.

Download het .issue bestand voor de eerste DZone voor iPad
• Met Studea werd volop samengewerkt voor de productie van deze eerste versie
• DZone maakt de keuze met betaversie mensen mee te laten kijken in de keuken

Een leuk voorbeeld is het zeker en wederom een variant op verschillende uitgeefprincipes op tablets, zoals we die in een opeengestapeld snel tempo tegenkomen.

Net zoals de Woodwing workflow is ook de Adobe Publishing Suite gebaseerd op de basis print workflow met Adobe InDesign CS5. Deze is binnen de nog in beta zijnde bundel voorzien van een aantal ‘uitbreidingen’ die op alle mogelijke manieren ‘interactiviteit’ en ‘multimedialiteit’ toevoegen aan de bestaande printproductie, op zowel redactioneel gebied als advertenties. Vooral dat laatste kan een impuls betekenen voor het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen.

adobe_viewer.pngAdobe maakt gebruik van de zogenaamde Adobe Viewer – een gratis te downloaden iPad app. Daarin kunnen .issue bestanden worden bekeken. Bij deze eerste versie mag de bestandsomvang fors worden genoemd. Zo een 80MB ‘geduld’ moet je wel hebben, maar toekomstige versies zullen volgens Hans aanzienlijk minder groot qua omvang (in MB’s) zijn. Maar iPad versies van tijdschriften in deze vorm zullen hoe dan ook een fors aantal MB’s vergen, voordeel is echter wel de offline leesbaarheid, want alle content is immers ‘aan boord’, tenzij men in de content ergens functionaliteit toevoegt die een netwerkverbinding vereist.

Het downloaden van de file en het uploaden naar de iPad verloopt nu nog wat omslachtig via iTunes. Dit komt omdat het geheel nog in beta verkeert en dus nog niet via de AppStore te verwerken is. Het is een tikje gewaagd en misschien zelfs wat voorbarig dit te doen, maar anderzijds ook heel dapper om gewoon ‘live’ te gaan en consumenten mee te laten delen in hetgeen bij DZone gaande is. De negatieve commentaren op iPadPlanet vind ik zelf wat voorbarig. Maar ja, als mensen ook al verwachten dat een beta meteen 100% is, tja, welke keuzes kan je dan nog als uitgever maken?

Wel weer tijd om eens een goed overzicht te maken van alle verschillende manieren die we inmiddels kennen ten aanzien van publicatiemogelijkheden van kranten- en tijdschriften content op tablets.

1 reactie

  1. Hans Frederiks op 28 november 2010 om 12:01

    Wat betreft de Adobe Viewer: die is ook in het leven geroepen om er mee te testen. Ik ga er vanuit dat Dzone, net als WIRED, een eigen viewer krijgt, een eigen App dus, gebaseerd op die Adobe Viewer.