Veel iPad rivalen op CES 2011 Las Vegas

xoom.jpgVorig jaar stortten vooral eReader febrikanten zich massaal op de oprukkende markt van tablets. Full-color was toen nog een technologie in wording. De komst van de iPad heeft dat veranderd.

ces.pngik hoog tempo wordt bestaande schermtechnologie toegepast om full-color, full-motion op tablets mogelijk te maken. En dat werkt. Op de CES, die nu in Las Vegas plaatsvindt, zijn tussen de 80 en 100 nieuwe tablets te vinden. net zoals vorig jaar is het de grote vraag welke producten echt de markt gaan bereiken. Veel van de noviteiten van vorig jaar zijn nu al niet meer te zien op de grote Consumer Electronics Show in de woestijn.

Het is duidelijk dat tablets de groeimarkt gaan vormen voor vele hardware fabrikanten die hun verkopen in laptops zien teruglopen. De laptop hield het weliswaar nog lange tijd vol, na de enorme afname van desktop systemen, maar de cash-cow positie wordt door tablets overgenomen.

Apple hoeft zich niet zo heel erg druk te maken om concurrentie. De huidige comfortabele positie kan best deels aangetast worden, zonder dat dat Apple voor de langere termijn schaadt. Apple is al toe aan de tweede versie van de iPad, die weliswaar features gaat krijgen, die tablets van andere merken nu al hebben. Maar zelfs met he gebrek aan zeer voor de hand liggende zaken als camera’s aan voor- en achterzijde heeft Apple toch grote kas successen weten te boeken met de eerste versie. Zo ging het ook met de eerste iPhone, zonder 3G, terwijl die technologie gewoon al mainstream beschikbaar was.

Motorola schijnt de meest opvallende nieuwkomer te zijn met de XOOM, een 10 inch tablet (dus net zo groot als de iPad), draaiend op de nieuwste Android versie – Honeycomb. Volgens Motorola dit eerste kwartaal beschikbaar op de markt en heeft dus inderdaad camera’s aan voor- en achterzijde.

Op Tweakers.net wordt in hoog tempo verslag gedaan van alle mogelijke nieuwe devices op CES.