Dataverkeer via telefoonnet in 2016 groter dan spraakverkeer

Dat is de verwachting van Ulf Ewaldsson van de Zweedse netwerkfabrikant Ericsson. Inmiddels wordt al 30% van het draadloze netwerk, ooit bedoeld om te bellen, nu gebruikt voor dataverkeer.

Alcatal Lucent verwacht 30 keer meer netwerkverkeer in 2015
• Het Chinese Huawei verwacht in 2020 500 keer meer netwerkverkeer
• HetNets moeten oplossing bieden

Ewaldsson verwacht dat er dit jaar wereldwijd maar liefst 600 miljoen smartphone bijkomen. Die toestellen vervangen in hoog tempo de ‘alleen bellen en sms’en’ toestellen van enige jaren geleden. In 2016 zal naar schatting vijf miljard mensen regelmatig gebruik maken van mobiele internet diensten. Om die groei te kunnen bijhouden zullen de mobiele netwerken met een factor 20-25 moeten worden uitgebreid. ook in ons land zijn er ook al voorbeelden geweest van vastlopende netwerken door de komst van smartphones. Met name T-Mobile moest alles in het werk zetten om aan de vermeerderde vraag te kunnen voldoen. iPhones en iPads blijken ‘slurpers’ te zijn van de netwerk capaciteit, vooral door de beschikbaarheid van zovele apps die gebruik maken van dataverbindingen, zoals lokatie gebaseerde software en sociale netwerken.

Voorlopig blijkt dat het bijplaatsen van antennes nog voldoende oplossingsmogelijkheden biedt om de toename van het verkeer te kunnen verwerken. Die nieuwe antennes krijgen een kleiner bereik, waardoor de netwerk capaciteit beter verdeeld kan worden. Ze worden ‘HetNets’ antennes genoemd, naar heterogene netwerken. Met een bereik van 30 tot 100 meter zou je je kunnen voorstellen dat het hele land vol komt te staan, maar de ontwerpers hebben al rekening gehouden met een zogenaamde ‘vermomming‘ om de antennes zo onzichtbaar mogelijk te kunnen plaatsen.